Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Samir Huseinović  [ DW ]

16. 06. 2024. 12:35

EURO 2024: Iako BiH ne učestvuje, fudbal se gleda

Zajedničko gledanje utakmice Nemačka-Škotska, Sarajevo

Činjenica da Bosna i Hercegovina nije osigurala nastup na ovom takmičenju, sigurno je jedan od razloga što u većem dijelu ove zemlje nema vidljive navijačke groznice, kaže za DW urednik sportske redakcije BH radija 1 Adnan Ljubović.

„Utakmice iz Njemačke će se, svakako, sa pažnjom pratiti ali, zbog izostanka reprezentacije BiH, ali i brojnih egzistencijalnih i političkih turbulencija, fudbal neće biti baš najvažnija sporedna stvar na svijetu predstojećih mjesec dana u BiH“, kaže Ljubović.

Adnan Ljubović

Ništa bez politike - po nacionalnom ključu

Uoči prvenstva, posebno na društvenim mrežama, sve su češća i politička prepucavanja između raznih navijačkih grupa. Odgovarajući na pitanje DW da li je u BiH uopšte moguće ovaj turnir posmatrati kao sportski spektakl, ili se i u ovom slučaju sve politizuje, Adnan Ljubović kaže da je i fudbal u BiH „protkan političkim interesima", a EURO prilika za ubiranje političkih poena.

„Sasvim je izvjesno da ćemo, ako Hrvatska i(ili) Srbija postignu neki zapaženiji rezultat, na tribinama njemačkih stadiona vidjeti Dragana Čovića u kockastom ili Milorada Dodika u trobojnom dresu rame uz rame sa Plenkovićem i(ili) Vučićem kako dodatno 'bildaju' nacionalnu homogenizaciju, dok će bošnjački političari i forumaši stidljivo protestovati ponavljajući mantre o političkoj i moralnoj nekorektnosti takvog ponašanja“, kaže Ljubović.

Ko će u BiH za koga navijati – nije teško pogoditi, jer je navijačka baza u ovoj zemlji tradicionalno podijeljena, uglavnom po nacionalnom ključu.

„Hrvati u BiH će, naravno, navijati za Dalićeve 'Vatrene', a u Zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni porasla je prodaja dresova sa kockastim uzorkom. Velika većina stanovnika entiteta Republika Srpska će zdušno biti uz Piksijeve 'Orlove', dok je tzv. bošnjačka komponenta tradicionalno neodlučna, neki će lijevo, neki desno a neki će 'neutralno' bodriti Njemačku, Francusku, Španiju ili Italiju“, kaže Ljubović za DW, dodajući kako će među „neutralnim" Bošnjacima sigurno biti i navijača Turske.

Trgovi i kafane

Urednik sportske redakcije BH radija 1 očekuje pojačan angažman policije, s obzirom na iskustva iz prošlosti „Nažalost, navijačke strasti često su se znale preliti sa stadiona u nacionalističke obračune, pogotovo u Mostaru“, upozorava Adnan Ljubović.

I gradske kafane, opremljene velikim ekranima i dobrim ozvučenjem, često su centri okupljanja kada su u pitanju utakmice, posebno tokom velikih događaja poput Svjetskog ili Evropskog prvenstva, Lige šampiona ili nacionalnih derbija.

„Atmosfera je dobra, jer kafane pružaju intimnije okruženje gdje navijači uz piće i hranu prate utakmicu i komentarišu igru dijeleći uzbuđenje s prijateljima i drugim gostima", kaže jedan Sarajlija za DW, dodajući kako je „fudbalska groznica" već počela – pobjedom Njemačke protiv Škotske.

Šta kažu kladioničari?

Živo je i u kladionicama, gdje će se takođe moći pratiti utakmice Evropskog prvenstva. Favoriti, na koje „profesionalni kladioničari“ ulažu velike svote novca, su višestruki osvajači evropskih i svjetskih prvenstava – Njemačka, Italija, Engleska... Ali bi „dobitak“ mogle donijeti i sporedne reprezentacije, poput Mađarske, kaže za DW jedan od kladioničara.

Jedna od kafana u Sarajevu - sa obaveznim TV ekranom za vreme EURO 2024

„Mađari su moguće iznenađenje, jer su od Svjetskog prvenstva zadržali okosnicu tima, a visoke su kvote na njih. Oni sigurno igraju u drugom kolu s Njemačkom i domaćinu neće biti lako, jer Mađari igraju dobar fudbal. I Hrvati igraju ekstra fudbal i mislim da ih Španija ne može dobiti (Hrvatska je izgubila od Španije 0:3, prim ur.). Takođe, mislim da Engleska ne može dobiti Srbiju", kaže E.T.

On smatra da Srbija može ugroziti višestrukog svjetkog prvaka jer selekor Dragan Stojković Piksi već „godinama gradi jak tim". „Dosta je kombinacija na klađenju. Evo, na primjer, ja sam igrao da Njemačka neće Mađarsku pobijediti sa dva gola razlike, dok za Hrvatsku mislim da će doći do polufinala. I Slovenija ima finu reprezentaciju tako da oni već odavno nisu autsajderi", kaže sagovornik DW.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније