Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ivan Đerković (ard, dpa)  [ DW ]

25. 06. 2024. 07:39

Dogovor s američkim pravosuđem: Asanž napustio London

Džulijan Asanž, snimljen dok sedi u automobilu u Londonu u aprilu 2019.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž očigledno će sklopiti dogovor s američkim vlastima. To prenosi više medija, pozivajući se na američkog suda.

Uzbunjivač želi da se izjasni krivim u okviru sporazuma s američkim Ministarstvom pravde. Nakon potvrdnog izjašnjavanja o krivici i osude po optužbama za špijunažu, očekuje se da će on moći da se vrati u svoju rodnu Australiju – to proizilazi iz sudskih dokumenata objavljenih u ponedeljak uveče (24. jun). Ipak, sporazum mora da odobri sud.

Asanž na slobodi

Prema platformi Vikiliks, Asanž je slobodan. Izašao je iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem u blizini Londona gdje je bio zatvoren pet godina i napustio je Veliku Britaniju, saopštio je tokom noći Vikiliks. Na platformi Iks objavljen je i snimak na kojem se vidi kako 52-godišnjak ulazi u avion na aerodromu Stansted.

Njegova supruga Stela Asanž repostovala je taj snimak i napisala: „Džulijan je slobodan!!!!“ Ona se zahvalila svima koji su ga podržavali. Kristin Asanž, majka 52-godišnjaka, takođe je izrazila zahvalnost „što se mučeništvo mog sina konačno bliži kraju“. Poput Stele Asanž, i ona se zahvalila „nevidljivim, vrijednim ljudima“ koji su dobrobit njenog sina stavili „iznad svega“, citirala je australijska televizija ABC iz saopštenja.

Trenutno nema zvanične potvrde britanskih vlasti o dogovoru Asanža i SAD. Australijska vlada pozdravila je ishod, ali je ujedno navela i da se slučaj predugo odugovlačio.

Zatvor je već odslužen

Asanž bi, kako je planirano, ove srijede trebalo da se pojavi pred sudom na udaljenoj američkoj teritoriji: na Marijanskim ostrvima. Taj arhipelag nalazi se u zapadnom Pacifiku, sjeverno od Asanžove domovine Australije, i pod suverenitetom je SAD. Saslušanje bi trebalo da se održi na Sajpanu, najvećem ostrvu na Sjevernim Marijanskim ostrvima, pošto Asanž odbija da otputuje na kopno SAD.

U pismu američkog Ministarstva pravde navodi se da se očekuje da će Asanž na sudskom ročištu tamo priznati krivicu za zaveru radi nezakonitog pribavljanja i distribucije poverljivih dokumenata. Zatim bi trebalo da otputuje u Australiju. Kako prenose američki mediji, Asanž će biti osuđen na pet godina zatvora – što je već odslužio u Velikoj Britaniji.

Novinar ili ne?

Asanž je u SAD optužen po 17 tačaka za špijunažu i zloupotrebu računara, jer je prije skoro 15 godina objavio čitav niz tajnih američkih dokumenata na svojoj platformi Vikiliks. Riječ je o akcijama američke vojske u Iraku i Avganistanu. SAD optužuju Australijanca između ostalog za izdaju tajni koje su ugrozile ljudske živote.

Njegove pristalice, s druge strane, vide Asanža kao novinara koji je otkrio navodne ratne zločine. Oni ističu da je to u javnom interesu i da je proces politički motivisan. Američka vlada, međutim, smatra da su Asanžovi postupci prevazišli novinarske.

Ako bi bio osuđen bez dogovora s tužiocima, Asanž bi mogao da se suoči sa 175 godina zatvora zbog špijunaže.

Sudski sporovi više od deset godina

Pravna bitka oko izručenja SAD traje više od deset godina. Asanž se već pet godina nalazi u strogo obezbjeđenom zatvoru Belmarš u Londonu. Prethodno je godinama tražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što su ga švedske vlasti optužile za silovanje. Na kraju su te optužbe odbačene zbog nedostatka dokaza.

Britanski okružni sud odbacio je 2021. godine zahtjev SAD za izručenjem na osnovu toga što bi Asanž vjerovatno sebi oduzeo život ako bi bio zadržan pod strogim uslovima u SAD. Više vlasti poništile su tu presudu nakon što su SAD dale garancije i britanska vlada je u junu 2022. potpisala nalog o ekstradiciji.

Asanž je iz zatvora preduzeo akciju protiv prijetnje izručenjem SAD – i to sa uspehom. U maju je Viši sud odlučio da osnivač Vikiliksa može da se žali na odluku o izručenju. Asanžovi advokati kritikovali su američke garancije o bezbjednosti 52-godišnjaka kao „očigledno neadekvatne“. Naveli su da nije zagarantovano da će Asanž uživati punu slobodu zaštite štampe u SAD.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније