Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Manuela Kasper-Kleridž (Daljen)  [ DW ]

25. 06. 2024. 06:56

Počinje Ljetnji Davos u Kini

Pogled na grad Daljen u blizini konferencijske zgrade

Stanica metroa u Daljenu preuređena je u skladu s „Godišnjim susretom novih šampiona“. To je zvanični naziv kineskog ogranka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF): „Annual Meeting of the New Champions“. A hešteg: #AMNC24.

Ulice i trotoari u tom kineskom milionskom gradu blistavo su čisti, pristupne saobraćajnice su očišćene, šarene zastave vijore se na vjetru.

Daljen, primorski grad na sjeveroistoku Kine, ponosni je domaćin „Letnjeg Davosa“, kako ovdje zovu taj susret koji se održava od 25. do 27. juna.

Povjerljivi razgovori

Svjetski ekonomski forum održava se u Kini 15. put, ove godine ponovo u futurističkom konferencijskom centru u Daljenu. Direktno ispred je izložbeni salon s novim modelom BMW-a.

U Šenjangu, na 400 kilometara od Daljena, njemački proizvođač automobila proizvodi limuzine za kinesko tržište. Ti automobili su znatno duži nego u Evropi. Svako ko može da priušti BMW u Kini, obično ima vozača. Veliki monitori s internetom, video-igricama ili TV-om namijenjeni su za to da putovanje bude prijatnije za one koji sjede pozadi. Izloženi automobil je naravno – električni model.

Ulaz u konferencijski centar u Daljenu u kojem se održava Svetski ekonomski forumu

Konferencijski centar izgleda kao džinovska školjka, dizajnirale su ga bečke arhitekte. Zgrada može da primi 7.000 posjetilaca, a na Ljetnjem Davosu očekuje se 1.500. Multifunkcionalnost zgrade omogućava da se sobe za sastanke brzo razgraniče. Povjerljivi razgovori su mogući i vjerovatno neophodni.

Tenzije i sporovi

Jer, početne pozicije nijesu lake. Političke i ekonomske tenzije između SAD i Kine rastu. Kina je možda na početku trgovinskog rata s Evropskom unijom.

„Peking ne želi trgovinski rat“, piše Čajna dejli, list na engleskom jeziku koji izdaje Komunistička partija Kine. Ali, samo nekoliko redova dalje, preti se protivmjerama ako EU uvede posebne tarife na određene električne automobile iz Kine.

Uzdržanost i zabrinutost

U tom kontekstu, malo je optimizma u Daljenu. Naravno, globalna ekonomija raste, posebno u Aziji, ali stručnjaci WEF-a govore samo o opreznom oporavku. Geopolitički rizici su veliki.

U foajeu kongresnog centra u Daljenu

Ali, drugi vide mogućnosti za poslovanje s Kinom. Na primjer Suhas Gopinat. On je izvršni direktor „Globalsa“. Ta kompanija radi s vještačkom inteligencijom i specijalizovana je za onlajn-bezbjednost (cybersecurity). Gopinat je doputovao u Daljen iz Bangalora u Indiji. Njegov raspored za naredne dane je popunjen.

„Kina je sada nešto kao epicentar inovacija i veoma sam radoznao da vidim kakva je situacija poslije pandemije. Ljetnji Davos je imao dugu pauzu. Mislim da je važno da globalne kompanije budu ovdje, da ne propustite ono što se dešava u Kini.“

Kina sama razvija mnogo toga

Gradska uprava Daljena kontaktirala je Gopinata prije njegove posjete i predložila ljude s kojima bi mogao da razgovara. Kao prevodilac je obezbijeđen jedan kineski student koji dobro govori engleski.

Daljen pozdravlja posetioce Letnjeg Davosa

Kina želi da se predstavi kao i dalje važan ekonomski partner. Zelene industrije i tehnologije, vještačka inteligencija… Kina mnogo toga razvija sama. Ipak, određeni nivo saradnje sa stranim kompanijama se podstiče.

„Možemo da učimo od njih, a na samo da ih kopiramo. I u isto vrijeme, možemo da pronađemo sopstveni način da unaprijedimo tehnologije i druge stvari u Kini“, kaže 21-godišnji Ju Boji iz Šenjanga. On je izuzetan student, s najboljim ocjenama, znanjem engleskog i vjerovatno je jedan od najmlađih učesnika Ljetnjeg Davosa.

Nove tehnologije i transfer znanja

Mnogi Kinezi u Daljenu djeluju samouvjereno kao i on. Osnovna poruka glasi: svako ko želi da radi s nama je dobrodošao ako prihvati naše uslove. I uvijek se radi o transferu znanja i mogućnosti kroz brzi razvoj novih tehnologija. S druge strane, ljudi ne vole da pričaju o politici.

„Zemlje ne treba da se izoluju. Važno je da trgovci i kompanije ostave geopolitičke aspekte po strani i više se fokusiraju na ekonomiju i rast“, kaže indijski preduzetnik Gopinat. „Indija ne može da napreduje bez Kine, a isto važi i obrnuto.“

Daljen, primorski grad, dobro se pripremio za Ljetnji Davos. Volonteri su nedjeljama obučavani da dočekuju goste na kosmopolitski način. Razgovara se na engleskom, iako neki od njih s tim i dalje imaju poteškoće. Ljubazni i nasmijani stoje u hotelima i pokazuju vam put. Čak i vrijeme sarađuje: 26 stepeni – nije ni previše vruće, ni previše hladno.

*ovaj članak je najprije objavljen na njemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније