Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RTS ]

25. 06. 2024. 07:21 >> 07:31

RAT U GAZI

Izrael najavio sukob niskog intenziteta; Hamas: Borba do posljednjeg daha

Načelnik generalštaba izraelske vojske rekao je da je Hamasova brigada u Rafi na jugu Gaze "gotovo demontirana“. Zvaničnik Hamasa poručuje da je njihov cilj da Izrael iz sukoba "izađe poražen". Ministar odbrane Izraela Joav Galant najavio je "fazu C" rata koja označava sukob niskog intenziteta. UNRVA: Rušenje građanskog poretka u Gazi dovelo do masovne pljačke i krijumčarenja, što otežava distribuciju pomoći.

 

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je da je Hamasova brigada u Rafi na jugu Gaze "gotovo demontirana“. "Jasno se približavamo tački kada možemo da kažemo da smo demontirali brigadu Hamasa u Rafi, ne u smislu da više nema terorista, već da više ne može da funkcioniše kao borbena jedinica“, dodao je Halevi.

Cilj Hamasa u ratu u Gazi je da Izrael iz sukoba izađe poražen, kaže Suhail el Hindi, član politbiroa Hamasa. U razgovoru za londonski panarapski list Arabi el Džadid, Hindi insistira na tome da "Hamas neće podići bijelu zastavu i da će se boriti protiv neprijatelja do posljednjeg daha".

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA), Filip Lazarini, pozvao je na suprotstavljanje naporima Izraela da se ta organizacija raspusti.

Lazarini je upozorio i da je slom građanskog poretka u Gazi omogućio široku pljačku i šverc, što je dodatno otežalo isporuku pomoći.

Izraelski Ministar odbrane Joav Galant rekao je će prelazak na "fazu C“ rata u Gazi uticati na sve frontove.

"'Faza C' odnosi se na sukob niskog intenziteta jer vojska radi na iskorenjivanju preostalih džepova Hamasa u Gazi, dok politički ešalon radi na pronalaženju alternative Hamasu kao vladajućoj stukturi u toj enklavi", naveo je Galant.

Porodice otetih mladića, u želji da premijer Izraela Benjamin Netanjahu pristane na dogovor sa Hamasom, odobrile su objavljivanje snimka njihove otmice u medijima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније