Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.Л.Б./ М.М. [ Beta ]

03. 11. 2022. 12:40 >> 16:12
4

SAMIT U BERLINU

Lideri Zapadnog Balkana potpisali sporazume za veću mobilnost

Šefovi vlada Crne Gore, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su danas na samitu Berlinskog procesa tri sporazuma, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana, posebno veća mobilnost profesionalaca, studenata, istraživača i profesora.

Premijeri Crne Gore Dritan Abazović, Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, Kosova Aljbin Kurti i Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski potpisali su tri sporazuma o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Sporazumom o priznanju ličnih karata olakšavaju se uslovi putovanja pojednostavljivanjem administrativnih procedura za ulazak, tranzit i kraći boravak samo sa ličnom kartom, obezbjeđuje se jednako postupanje prema svim građanima regiona i ukidaju se sve postojeće vize na Zapadnom Balkanu.

Sporazumom o priznanju univerzitetskih diploma utvrđuju se zajednička pravila i postupci za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, omogućuje se mobilnost studenata i akademskog osoblja na Zapadnom Balkanu, skraćuje se period za donošenje odluke o priznavanju na najviše 14 dana i za studente se ukidaju postojeće naknade za podnošenje zahtijeva za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija. Ovaj sporazum se primenjuje na javne univerzitete, a postepeno će se proširiti i na privatne.

Sporazumom o priznavanju profesionalnih kvalifikacija olakšava se kretanje profesionalaca širom regiona i omogućava se pružanje usluga doktora medicine, stomatologa i arhitekata na Zapadnom Balkanu. Tim dokumentom se takođe stvara temelj za pregovore o preostale četiri regulisane profesije (babice, medicinske sestre, farmaceuti i veterinarski hirurzi) u predstojećem periodu.

Poslije dvije godine pregovora, sporazume su odobrili ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala njemačka vlada u okviru Berlinskog procesa.

Šolc: Vrijeme da se prevaziđu unutrašnji konflikti na Zapadnom Balkanu

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je na početku današnjeg samita da su sporazumi izuzetno važni za integraciju zajedničkog regionalnog tržišta i izgradnju integrisane zajedničke budućnosti bez unutrašnjih granica.

Šolc je na otvaranju samita u okviru Berlinskog procesa rekao da je današnji sastanak prilika da se razgovara o mnogim izazovima sa kojima se Zapadni Balkan susrijeće.

On je izrazio uvjerenje da Berlinski proces može ne samo da oslobodi potencijale regiona, već i da ubrza njegov put ka Evropskoj uniji.

Prema riječima njemačkog kancelara, u trenutku brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine, vreme je da se prevaziđu unutrašnji konflikti.

Šolc je rekao da će na današnjem samitu šefova vlada Zapadnog Balkana i zvaničnika EU biti riječi o tri sporazuma koji su izuzetno važni za izgradnju i integraciju zajedničkog regionalnog tržišta.

To je, prema njegovim riječima, važno za olakšavanje kontakata u regionu u najširem smislu, i izgradnju integrisane budućnosti bez unutrašnjih granica.

Dodao je da će važno pitanje biti i energetska bezbjednost, o čemu su, kako je rekao 24. oktobra na sastanku Berlinskog procesa razgovarali i ministri energetike.

Ponovio je da su ministri unutrašnjih poslova u formatu Berlinskog procesa 20. oktobra razgovarali o takođe važnom pitanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi.

Rekavši da se danas obećanja Zapadnom Balkanu daju sa osećajem urgencije, Šolc je naglasio da građani regiona mogu da računaju na Njemačku i na Berlinski proces.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније