Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

08. 10. 2024. 18:41 >> 18:41

novine

U svim objektima hitne pomoći uvedeno fizičko – tehničko obezbjeđenje

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore uz podršku Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Uprave policije uveo je sistem fizičko – tehničkog obezbjeđenja objekata hitne medicinske pomoći na nivou države.

 

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore uz podršku Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Uprave policije uveo je sistem fizičko – tehničkog obezbjeđenja objekata hitne medicinske pomoći na nivou države.

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun poručio je na predstavljanju projekta da je efikasna zaštita medicinskih radnika neophodna jer svjedočimo sve većem broju napada na ljekare i ostalo medicinsko osoblje.

“Početak ovog projekta je izvanredan odgovor na datu situaciju. Zabrinjavajući su podaci o broju napada na medicinske radnike. U proteklih šest mjeseci 11 posto medicinskih radnika je bilo izloženo fizičkom napadu, a preko 70 posto njih nekoj vrsti verbalnog nasilja. Moram napomenuti da je Vlada Crne Gore na moj predlog usvojila informaciju o potrebi izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore kojim će se prepoznati posebno krivično djelo napada na medicinsko osoblje. Sve su to nužne aktivnosti koje će nam pomoći da zaštitimo naše zdravstvene radnike” istakao je Šimun.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin projekat obezbjeđenja objekata hitne pomoći vidi kao uspješan proizvod zajedničkog rada državnih institucija i privatnog sektora.

“Smatram da je ovo pravi primjer kako sve strukture našeg društva uključujući i privatni sektor i institucije kao što su Uprava policije, Ministarstvo zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć zajedno funkcionišu. Ovo će značajno povećati lično-imovinsku sigurnost medicinskih radnika, takođe i zaštitu imovine. Smatramo da će se na ovaj način prevenirati značajan broj slučajeva. Ovakav sistem i nama olakšava jer će naši ljudi biti pripremljeni, znaće šta ih očekuje kada dolaze na lice mjesta, a imaćemo i već obezbijeđen dokazni materijal”, poručio je Brđanin.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Prim. Mr Sci. Dr med. Vuk Niković naglašava da ovakav sistem zaštite do sada nije postojao u javnom zdravstvenom sistemu Crne Gore.

“Mislim da će ovo uroditi plodom i kao dobar primjer institucionalne saradnje na podizanju bezbjednosti i zdravstvenih radnika ali, naglašavam, i pacijenata jer je pacijent svakako na prvom mjestu. Ne smijemo dozvoliti da unutar zdravstvenih ustanova imamo nasilje koje više niti želimo niti možemo tolerisati”, istakao je Niković.

Sistem fizičko – tehničkog obezbjeđenja objekata hitne pomoći funkcioniše po principu da zaposleni u slučaju fizičkog napada lica koje koristi usluge hitne medicinske pomoći ili kada lice posjeduje neko oružje ili oruđe podesno za nanošenje tjelesnih povreda pritisne iste taster koji se nalazi na određenoj lokaciji u svakom objektu HMP.

Pritiskom na iste taster alarmira se monitoring sistem video nadzora u agenciji za obezbjeđenje lica i imovine koja dalje vrši procjenu uvidom u video kamere jedinice. Nakon toga kontaktira se zaposleni u jedinici na poseban broj. Služba obezbjeđenja nakon razgovora u slučaju potrebe poziva policiju koja dolazi na lice mjesta.

Ukupna sredstva za primjenu projekta iznose 8.000 eura za opremu, što je iz sopstvenih sredstava obezbijedio Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Monitoring vrši firma za obezbjeđenje lica i imovine. Za pružanje usluga 24-časovnog istemang istema tehničke zaštite objekta kao i usluga i praćenja alarmnog istema mjesečna pretplata iznosi 2.640 eura sa PDV-om za sve jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Mjesečnu pretplatu će u prvih šest mjeseci obezbjeđivati Fond za zdravstveno osiguranje, nakon čega će projekat biti finansiran iz budžetskih sredstava.

Pilot projekat služi za stvaranje uslova za nesmetan rad zaposlenih i siguran medicinski tretman pacijenata koji dolaze u jedincie Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније