Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

31. 05. 2022. 14:29 >> 14:27

DPS ULCINJ

Neprincipijelna koalicija opstruira konstituisanje SO

Opštinskog odbora ulcinjskog DPS-a navodi da je novoformirana koalicija u tom gradu opstruirala konstituisanje Skupštine i poziva resorno ministarstvo da spriječi protivzakonito djelovanje upravnog inspektora.

Ko će voditi Ulcinj u naredne četiri godine ni danas nije poznato, jer je konstitutivna sjednica Skupštine opštine opet prekinuta.

“Neprincipijelno sklepana koalicija, onih koji su do juče jedni drugima poručivali da „ovakav model političara sada postaje zarazna bolest od koje se ugrožava cijelo društvo“, očigledno iz straha da nemaju potrebnu većinu, čini sve da opstruira legitimno konstituisanje Skupštine opštine Ulcinj. Pri tome, očigledno jedino njima znanim, policijsko inspektorskim metodama, zloupotrebljavajući službeni položaj i prekoračenjem ovlašćenja upravnog inspektora koji je ušao u zonu krivične odgovornosti, pokušavaju na silu, gazeći pravni poredak, da formiraju njihovu nepostojeću većinu”, poručuju iz ulcinjskog Odbora DPS-a.

Podsjećaju da je prva sjednica SO Ulcinj sazvana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a navedenom sjednicom predsjedavala je, takođe u skladu sa Zakonom, najstarija odbornica SO Ulcinj.

Navode i da je za predsjednika Skupštine dostavljen predlog za dva kandidata, sjednica je prekinuta u skladu sa članom 84 Poslovnika o radu SO Ulcinj zbog potrebe obaveznih konsultacija i formiranja Komisije.

"Kako se u situaciji kada se izbor predsjednika SO Ulcinj vrši između dva ili više kandidata, obrazuje Komisija od tri člana iz reda odbornika čiji sastav odgovara stranačkoj zastupljenosti u Skupštini, svim političkim subjektima u ulcinjskom parlamentu upućen je poziv radi učešća u konsultacijama. Međutim, na konsultacijama učešće nijesu uzeli predstavnici političkih partija i to: URE, DP, SD, SDP, Albanske alternative i FORCE i na taj način svjesno i direktno opstruirali rad Skupštine", poručuju iz DPS-a.

Da su sva dosadašnja postupanja u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine i Poslovnikom o radu SO Ulcinj, najbolje potvrđuje, kako kažu u DPS-u, nalaz upravnog nadzora od 27. maja dobijenog od Ministarstva javne uprave.

"Nalazom Ministarstva javne uprave utvrđeno je da je SO Ulcinj morala biti konstituisana do 27.5.2022. godine, što se nije moglo uraditi zbog nedolaska predstavnika političkih partija na konsultacije u cilju formiranja obavezujuće Komisije, čime je jasno da se, zbog opstrukcije odnosno straha političara koji plediraju da vode našu opstinu, došlo do situacije da je dovoden u pitanje legitimitet nastavka održavanja današnje sjednice, pa je shodno tome sjednica prekinuta. O svemu će se obavijestiti nadležno ministarstvo u cilju njegovog daljeg postupanja u skladu sa nadležnostim Vlade propisanim članom 39 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi", navodi DPS u reagovanju.

Poručuju svim akterima da su, ako ni zbog čega drugog onda zbog građana Ulcinja, dužni poštovati zakone i, kako kažu, druge pozitivno pravne propise, te da ne ulaze u zonu krivične odgovornosti zloupotrebom službenog položaja i prekoračenjem ovlašćenja.

"Posebno pozivamo ministra javne uprave i resorno ministarstvo da spriječe zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje granica svog ovlašćenja upravnog inspektora čije protivzakonito postupanje ima elemente iz člana 416 Krivičnog zakonika, što ćemo procesuirati kod nadležnog tužilaštva", zaključuje se u saopštenju Opštinskog odbora DPS-a Ulcinj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније