Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 06. 2022. 17:21 >> 17:19
1

DPS ULCINJ

Krivične protiv Nimanbegua, 18 odbornika i upravnog inspektora

Opštinski odbor DPS u Ulcinju podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivične prijave protiv Gencija Nimabegua, poslanika u Skupštini Crne Gore i odbornika u Skupštini opštine Ulcinj i protiv 18 odbornika lokalnog parlamenta koji su učestvovali, kako napominju u toj partiji, na nelegalnoj sjednici Skupštine, kao i protiv Marka Vučinića, upravnog inspektora Ministarstva javne uprave. U cilju zaštite javnog interesa, kako su istakli, podnijeta je i tužba Upravnom sudu radi poništaja Odluke Skupštine opštine Ulcinj.

U saopštenju ističu da je ulcinjska i crnogorska javnost na Konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Ulcinj svjedočila skandaloznom pravnom nasilju i najgrubljoj zloupotrebi i prekoračenju datih ovlašćenja odbornika, čime je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine Ulcinj, pa su bili prinuđeni da pokrenu pravne mehanizme kojima će se zaštiti ugled najvišeg doma u tom gradu.

"Krivična prijava protiv Nimanbegua je podnijeta, jer je, s obzirom na svoje poslaničko iskustvo, znao da prvom sjednicom novoizabrane Skupštine predsjedava najstariji odbornik, ali je svjesno 'oteo' funkciju predsjedavajućeg i omogućio da se sjednica nezakonito nastavi i nezakonito izabere prije svih predsjednik Skupštine, a kasnije i predsjednik Opštine Ulcinj", naglašavaju u saopštenju.

Kako dodaju, osnov sumnje da je 18 odbornika izvršilo krivično djelo leži u činjenici da su znali za protivpravno oduzimanje funkcije predsjedavajućeg, učestvovali u radu takve sjednice i u konačnom glasali, te svojim glasovima izabrali rukovodstvo Opštine Ulcinj.

"Prijava protiv upravnog inspektora Marka Vučinića podnijeta je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, koje predviđa član 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, zbog toga što je protivpravno izdavao obavezujuće naloge i mjere, postupajući bez naloga, omogućio je pečatiranje prethodno donijete nezakonite Odluke o izboru predsjednika Skupštine opštine Ulcinj, a kasnije i njeno objavljivanje u Službenom listu Crne Gore, iako je znao da je ista donijeta suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine Ulcinj", navode u DPS Ulcinj.

Zbog načina na koji je sjednica održana, koji se kosi sa svim onim što propisuje zakonska rješenja u konkretnom slučaju, podnijeta je tužba Upravnom sudu Crne Gore radi poništaja Odluke Skupštine opštine Ulcinj kojom je za predsjednika Skupštine opštine Ulcinj izabran Artjan Mavrić iz Ulcinja, a koju je potpisao Genci Nimanbegu.

"Zbog svega navedenog, trajno je narušen ugled Skupštine, kao najvažnije institucije u našoj opštini, pa smo bili prinuđeni na ovaj vid institucionalne borbe kako bismo obezbijedili valjanu primjenu zakona i poštovanja demokratskih načela u domu koji bi, po svojoj prirodi, trebalo da bude rasadnik demokratije i poštovalac opštinske i državne zakonske regulative", zaključuju u Opštinskom odboru DPS Ulcinj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније