Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

05. 09. 2024. 09:23 >> 10:03
Čitaj mi:

SJUTRA PRED ODBOROM

Pogledajte preporuke ODIHR-a o finansiranju političkih subjekata

Preliminarno mišljenja eksperata ODIHR-a o crnogorskom Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja sjutra će se naći pred Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu. Mišljenje sadrži niz preporuka i smjernica za unapređenje postojećeg zakonodavnog okvira u oblasti finansiranja političkih subjekata.

 

U izvještaju u koji je Portal RTCG imao uvid, navodi se da je potrebno procijeniti javno finansiranje redovnih aktivnosti političkih partija i razmotriti prilagođavanje odgovarajućih iznosa, uz pažljivo razmatranje balansa sa privatnim finansiranjem.

Takođe, potrebno je proširenje mogućnosti za javno finansiranje i na partije koje nisu zastupljene u parlamentu ili opštinskim skupštinama, kako bi se osiguralo da i neparlamentarne i novoosnovane stranke budu kvalifikovane.

"Ojačati i primijeniti u Zakonu odredbe koje se odnose na trošenje javnih sredstava namijenjenih ženskim organizacijama, uz obezbjeđenje odgovarajućeg praćenja i nadzora rashoda, te srazmjernih sankcija u slučaju zloupotrebe", piše, između ostalog u izvještaju ODIHR-a.

Naglašavaju da je neophodno i razmotriti povećanje procenta javnog finansiranja predizborne kampanje, dajući veću težinu broju glasova, kako bi se prepoznala minimalna podrška koju je partija dobila, ispod izbornog cenzusa za dodjelu mandata u parlamentu.

Predloženo je i preispitivanje rokova za preraspodjelu javnih sredstava za izborne kampanje, obezbjeđujući raniju isplatu, po mogućnosti ubrzo nakon raspisivanja izbora.

Posebno je ukazano na finansiranje partija donacijama privatnih donora.

"Detaljnije regulisati podršku u naturi od strane privatnih donatora, praveći razliku između usluga koje se pružaju besplatno ili po cijeni nižoj od tržišne, i onih koje bi bile plaćene da su pružene drugim klijentima. Zahtijevati i sveobuhvatan popis zajmova u godišnjim izvještajima političkih partija, uključujući detaljne uslove i odredbe, te obezbijediti da neizmireni krediti, kao i oni koji nisu plaćeni do konačnog izvještaja o finansiranju kampanje, budu smatrani donacijama", ističe se u izvještaju ODIHR-a.

Zakonom je, dodaju, neophodno i definisati članarine i sponzorstva kao doprinose kako bi se spriječilo njihovo korišćenje za zaobilaženje ograničenja donacija.

Precizirati obaveze godišnjeg izvještavanja

Iz ODIHR-a ukazuju da je neophodno razmotriti uvođenje mogućnosti u zakon da se omogući donacija od međunarodnih političkih organizacija/udruženja za podršku nacionalnim ograncima u izgradnji partija i obrazovanju, uz uslov da se ti doprinosi ne koriste za finansiranje izbornih kampanja ili davanje prednosti jednim partijama na štetu drugih.

Potrebno je predvidjeti razumna i proporcionalna ograničenja u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja od strane trećih strana, uz primjenu istih limita finansiranja kao i za političke partije, te uvođenje obaveze prijavljivanja trećih strana kako bi se spriječilo zaobilaženje ograničenja.

Zakonom je, dodaju, neophodno i precizirati obaveze godišnjeg izvještavanja, uključujući donacije koje je partija primila, prihode, zajmove i dugove, kao i sve rashode.

"U Zakonu ustanoviti dosljedne i jasne obaveze revizije za političke partije. Izmijeniti član 51. Zakona kako bi se obezbijedilo trenutno objavljivanje izvještaja o izbornoj kampanji po prijemu, te obezbijediti da izvještaji ostanu dostupni dovoljno dugo za javni uvid", ističu u preporukama.

Ukazano je i da je potrebno obezbijediti dovoljno vremena za osporavanje postupaka, te Zakon izmijeniti kako bi politički subjekti mogli podnositi dopunsku dokumentaciju tokom disciplinskog postupka.

Neophodno je obezbijediti jasne i čvrste proceduralne garancije političkim partijama za osporavanje odluka Agencije u razumnom vremenskom roku.

"Proširiti i istražna i inspekcijska ovlašćenja Agencije za nadzor, uz direktan pristup potrebnim bazama podataka radi efikasnog nadzora političkih partija i finansiranja kampanja. Temeljno preispitati i standardizovati sankcije predviđene Zakonom kako bi se otklonile nedosljednosti, uz redovnu procjenu novčanih kazni na osnovu indeksacije, kako bi se očuvala njihova efikasnost, proporcionalnost i preventivni efekat kroz vrijeme", zaključuju se u izvještaju ODIHR-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније