Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Mina ]

05. 09. 2024. 09:38 >> 09:38
Čitaj mi:

CŽP

Žene nositeljke na svega dvije liste koje su do sada potvrđene

Žene su nositeljke na svega dvije izborne liste od osam koliko ih je do potvrđeno za izbore u Podgorici, što znači da će u podjeli vlasti muškarci zauzeti vodeće pozicije, saopšteno je iz Centra za ženska prava (CŽP).

Iz te nevladine organizacije kazali su da, sudeći po sadržaju osam izbornih listi za lokalne izbore u Podgorici, koje su do sada zvanično proglašene od izborne komisije Glavnog grada, politički subjekti uviđaju neophodnost većeg političkog učešća žena na lokalnom nivou.

"Ovaj pozitivan signal, oličen u 40 odsto prosječne zastupljenosti žena na izbornim listama za lokalne izbore u Podgorici, želimo da smatramo pomakom u demokratskoj zrelosti aktera tekuće političke utakmice, prije nego li pukim ispunjavanjem zakonske obaveze", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da to nije rodna ravnopravnost u pravom smislu i da je CEDAW Komitet Ujedinjenih nacija obavezao Crnu Goru da u naredne dvije godine revidira postojeći sistem kvota na način da obezbjedi rodni partitet, 50 odsto žena i muškaraca.

Navodi se da bi se, po preporuci Komiteta, uradilo po zipper sistemu koji obavezuje političke subjekte da kreiraju izborne liste na kojima su kandidati i kandidatkinje naizmjenično rasporedjeni.

Iz CŽP su naveli da su je taj kriterijum do sada ispunila samo izborna lista Demokratske partije socijalista.

"I dalje je veoma mali broj žena nositeljki listi, svega dvije ili 15 odsto od 12 izbornih listi koliko ih je objavljeno u medijima, što neminovno znači da će u predstojećoj podjeli vlasti muškarci zauzeti vodeće pozicije. Uz pogled na rodnu raspodjelu mandata na svim nivoima lokalnih samouprava, pogotovo na pozicijama odlučivanja, ovi procenti su zabrinjavajuća slika nepromijenjenog stanja", smatraju u CŽP.

Oni su pozvali Državnu, kao i opštinske izborne komisije, da objave izborne liste u obliku u kojem su im dostavljene, i zajedno sa konačnim zaključcima o proglašenju.

"Transparentnost izbornog procesa mora otpočeti ovim korakom, a najavljena reforma izbornog zakonodavstva uvodjenjem u zakonski okvir CEDAW preporuke o rodnom paritetu", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније