Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J. [ Mina business ]

25. 06. 2024. 12:30 >> 12:30

Crnogorsko udruženje poslodavaca

Podrška ideji novog zakona o stalnim sezonskim radnicima

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP), prema riječima njegovih predstavnika, podržava rad na zakonu o stalnom sezonskom radu, koji je iniciralo Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Predsjednik CUP-a, Vasilije Kostić, kazao je da to udruženje, a naročito njegovi članovi, pogotovo oni iz sektora turizma koji su među najznačajnijim turističkim kompanijama, godinama unazad predlažu da se normira stalni sezonski rad kao nasušna potreba crnogorskog turizma.

Kostić je rekao da je jedan dio njih već i sam preduzeo korake u tom smislu na teret svojih troškova poslovanja.

„Osim toga, ovakvi zakoni u suštini predstavljaju mjeru sa makroekonomskim uticajem, koja ima potencijal da ublaži trend odliva radne snage koji je sve prisutniji i čije posljedice mogu biti nesagledive po crnogorsku privredu i turizam. Prema našem mišljenju, za rješavanje ovog problema u budućnosti od izuzetnog značaj je pojednostavljenje procedura prijave radnika, kao i viznog režima vezanog za dolazak radne snage“, naveo je Kostić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, nesporno je, imajući u vidu dominantno demografske, a potom i druge trendove, da se Crna Gora, čitav region pa i šire, suočava sa činjenicom izrazitog slabljenja ponude radne snage, naročito u sektoru turizma.

„Ovakav trend nije od juče, već je prisutan duži niz godina i svake naredne dobija oštriju formu s tendencijom da se u budućnosti još snažnije izrazi“, poručio je Kostić.

On je istakao da posljedice po crnogorsku privredu, a naročito turizam, mogu biti sve veće i sve značajnije.

Ovaj i njemu slični zakoni, kako je naveo Kostić, potvrđuje svu ispravnost koncepta na kome CUP od osnivanja glasno insistira - uspostavaljanje vođenja nove forme efikasnog socijalnog dijaloga.

Zato, smatra Kostić, treba ustanoviti mehanizme koji obezbjeđuju učešće privrede u procesu donošenja odluke.

„Da je to do sad bila praksa, ne bismo stalno zaostajali za naprednijim zemljama regiona, koje su nam, uzgred, i glavni konkurent u turizmu i ne bi, što je suštinski značajno, stalno kaskali za promjenama, već bi bili njihov nosilac“, upozorio je Kostić.

Kostić je ocijenio da aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja ohrabruju i nagovještavaju promjenu dosadašnje prakse.

„U tom smislu, CUP poručuje da će kao nezaobilazan činilac privrede, i neko ko insistira na efikasnom socijalnom dijalogu na novim osnovama, biti konstruktivan socijalni partner Vladi na dobrobit Crne Gore i njene privrede“, zaključio je Kostić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније