Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

12. 03. 2022. 07:38 >> 07:39

"BALKAN ZA ČIST VAZDUH"

Slabo dostupne informacije o kvalitetu vazduha

Informacije o zagađenju vazduha u zemljama Jugoistočne Evrope i dalje nisu dovoljno dostupne i jasne javnosti saopštio je Evropski fond za Balkan, koji sa partnerima sprovodi kampanju "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh".

U Fondu pojašnjavaju da su primjetni znatni pomaci nakon uspostavljanja mreža mjernih stanica za kvalitet vazduha, ali da sistem informisanja javnosti u zemljama regiona još nije na zadovoljavajućem nivou.

Podsjeća se da su države i lokalne samouprave dužne konstantno omogućavanje pristupa informacijama o zagađenosti vazduha, jer je to jednako važno kao i izvještavanje o vremenskim nepogodama.

U regionalnoj kampanji su organizacije iz Beograda, Prištine, Podgorice, Sarajeva, Zenice, Skoplja i Tirane, koje ukazuju i na problem nedovoljne pokrivenosti teritorije mrežnim stanicama. Podvlače da čak i gradovima fali informacija o polutantima, poput najsitnijih i najopasnijih po zdravlje PM 2.5 čestica.

Ukazuju i na problem da se podaci s mnogih stanica objavljuju sa zakašnjenjem, uz komentar da su za stanovništvo važni samo ako se vide u realnom vremenu.

Podsjećamo da su Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija u novembru 2020. potpisale Sofijsku deklaraciju, čime su prihvatile Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Agenda jasno propisuje obaveze država regiona iz oblasti mjerenja i izvještavanja javnosti o kvalitetu vazduha i olakšava pristup sredstima iz fondova Evropske unije.

U saopštanju se zaključuje da bi pritisak javnosti bio klučni mehanizam za unaprjeđivanje sistema mjerenja i ostvarivanje prava na obaviještenost o nivou zagađenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније