Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

26. 04. 2024. 08:20 >> 08:30
2
Čitaj mi:

popović samardžić

Situacija sa morbilima bolja od očekivane, brinu česta putovanja u Sarajevo

Ekipa epidemiologa koja je bila u Rožajama nakon što je u toj opštini prije par dana registrovan drugi slučaj morbila u našoj zemlji zatekla je mnogo bolju situaciju od očekivane, kazala je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Milena Popović Samardžić. Epidemiologe ipak brinu učestala putovanja na relaciji Rožaje - Sarajevo. Doktor Mehmed Kurpejović pedijatar i koordinator za vakcinisanje u rožajskom Domu zdravlja kazao je da je pacijent dobrog opšteg stanja te da mu ovih dana ističe izolacija.

Podsjećamo, drugi slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori zabilježen je prije par dana kod dvanaestogodišnjaka iz Rožaja koji nije vakcinisan.

"Mnogo je bolje nego što smo očekivali. Otišli smo sa drugačijom pretpostavkom, dječak nije vakcinisan, ali inicijalna infomacija je bila da članovi porodice nijesu vakcinisani, tri sestre koje idu u školu da nijesu vakcinisane i da postoji mogućnost transmisije zbog učestalih kontakata. Međutim ispostavilo se da je situacija drugačija. Ispostavilo se da je starija sestra vakcinisana sa dvije doze, dvije mlađe sa jednom dozom. Daljim istraživanjem utvrđeno je da su vršnjaci koji su išli sa dječakom na takmičenje u Sarajevo i oni su svi vakcinisani mahom sa dvije doze samo je jedna djevojčica jednom dozom vakcinisana. U kontaktu sa njom i njenim ocem potvrdili smo da nema simptome, već je prošlo dovoljno vrmena da bi kod nje očekivali pojavu simptoma da se desila transmisija, međutim, nije", kazala je Popović Samardžić u emisiji Dobro jutro Crna Goro na Javnom servisu.

Ipak, epidemiologe brinu učestala putovanja na relaciji Rožaje - Sarajevo.

"Ono što nas brine je jedan momenat a to su vrlo učestala putovanja na relaciji Rožaje-Sarajevo. Već nekoliko ispitanika sa kojima smo razgovarali su nam prijavili da su bili i prošli vikend i vikend prije njega a tamo situacija nije dobra. Zvanični podaci govore da je oko 2.000 zaraženih ali to je jedno a realan broj je značajno veći", kazala je Popović Samardžić.

Ona napominje da Rožaje od svih drugih opština u našoj zemlji razlikuje to što oni imaju najbolji obuhvat imunizacijom MMR vakcinom a slijede Andrijevica i Gusinje.

Doktor Mehmed Kurpejović pedijatar i koordinator za vakcinisanje u rožajskom Domu zdravlja pozvao je roditelje da vakcinišu djecu.

"Mi nijesmo srećni što se to desilo u našoj opštini ali preduzimamo odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo širenje epidemije. Ovo je pojedinačni slučaj ne može se govoriti o epidemiji ali ako se počne širiti dobićemo epidemiju", kazao je dr Kurpejović.

Bilo je, kaže, pitanje momenta kada će u Crnoj Gori i toj opštini doći do pojave morbila.

"Jer znamo da u okruženju u BiH i Srbiji pogotovo Rumuniji je posljednjih mjeseci došlo do porasta oboljelih od morbila tako da smo očekivali ali se i nadali da neće doći do te pojave", kazao je dr Kurpejović i dodao da u toj opštini nastoje da do širenja ne dođe.

Ističe da je posljednjih godina došlo do pada broja vakcinisanih.

"2018 - 2019. imali smo preko 95-96% imunizovani ali od 2022. imamo svega 65% vakcinisane djece. Procenat imunizovanih, za kolektivi imunitet treba da prelazi 95%. Kako je broj imunizovane djece mali očekivali smo da dođe do pojave morbila. Nadležni su upoznati. IJZCG je odmah reagovao i obišli su teren i preduzeli odgovarajuće korake. Pregledali smo vakcinalni status osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelim i tu su osobe koje nijesu vakcinisane one podliježu izolaciji dok imunizovani ne podliježu tom režimu", kazao je dr Kurpejović.

On je istakao da je dječak kod kojeg je zabilježen slučaj morbila dobrog opšteg stanja te da mu ovih dana ističe izolacija.

Poručio je da su ekipe na terenu i preduzimaju odgovarajuće mjere kako ne bi došlo do širenja.

Preduzeće se, kaže i odgovarajuće mjere za roditelje koji ne dovode djecu na imunizaciju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније