Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ Mina ]

26. 04. 2024. 08:37 >> 08:37

SPAJIĆ U BERLINU

Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj

Vlada želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva njemačkog Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) pomoći će u izgradnji mostova sa privredom te države, ocijenjeno je na sastanku u Berlinu.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić imao je sastanak sa zvaničnicima BWA, u okviru kojeg je naglašeno da postoji veliko interesovanje kompanija za ulaganja u Crnu Goru. Zbog toga će, kako je najavljeno, u junu biti otvorena kancelarija u Herceg Novom, kada će Crnu Goru posjetiti velika delegacija njemačkih privrednika.

Iz Kabineta predsjednika Vlade su saopštili da BWA okuplja oko deset hiljada preduzeća i zastupljen je u preko 100 zemalja.

Izvršni diektor BWA u Crnoj Gori, Pavle Miković, kazao je da je ideja bila da se doprinese povećanju direktnih stranih investicija i omoguće veći projekti.

„U suštini želimo da privučemo kompanije koje žele da ulažu u Crnu Goru i pomognemo im. Smatramo da je najbolje da kroz konkretne, uspješne projekte, prikažemo sav potencijal Crne Gore. Vidimo trenutno ogromno interesovanje kompanija da postanu dio crnogorskog tržišta, a jedan od razloga je vrlo pristupačna cijena električne energije, što je vrlo značajno“, objasnio je Miković.

Spajić je naveo da je uklanjanje biznis barijera jedan od ciljeva Vlade, a u tom kontekstu je i smanjenje fiksnih troškova na rad vrlo važno.

„Želimo da stvorimo najbolje uslove za razvoj privrede, a namjera je da budemo regionalni centar kompanijama koje žele da ulažu u Zapadni Balkan. Jedan od glavnih prioriteta Vlade je povezivanje ekonomije Crne Gore sa Evropskom unijom, a gradnja mosta sa Njemačkom od velikog je značaja“, rekao je Spajić.

BWA ima 20-ogodišnje iskustvo poslovanja, a okuplja kompanije iz raznih sfera.

Tokom sastanka delegacija predvođena generalnim direktorom Ursom Unkaufom istakla je posebnu zainteresovanost za saradnju na polju poljoprivrede, energetike, ali i razvoja vještačke inteligencije. Bilo je i riječi i o velikim projektima, poput otvaranja novih aerodroma u Crnoj Gori, a za to već postoji zainteresovanost njemačkih investitora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније