Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

05. 05. 2024. 14:08 >> 14:09
1
Čitaj mi:

hrišćanski praznik

Čestitke povodom Vaskrsa

Ministri u Vladi Crne Gore i predsjednici političkih partija čestitali su Vaskrs vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković čestitao je Vaskrs, sa željom da nas ovaj dan miotiviše na uzajamno poštovanje, solidarnost među ljudima, uvažavanje različitosti i dostojanstva svakog čovjeka.

"Samo čuvajući ove vrijednosti možemo izgraditi sigurnu i prosperitetnu budućnost za sve građane Crne Gore. Neka nas simbolika ovog praznika podsjeti na iskonske vrijednosti - ljubav, humanost i pravdu na kojima i počiva istinska radost života. Želim da praznični dani ispune vaše domove blagostanjem, povjerenjem i radošću, a da Vaskrs provedete u dobrom zdravlju i okruženi dragim ljudima", napisao je Živković u čestitki.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović rekla je da nas Vaskrs uči, da je to prvenstveno dan kada slavimo pobjedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom i života nad smrću. To je dan kada se obnavlja naša nada i jača vjera u budućnost.

"Podsjetimo se i vrijednosti međuljudskih odnosa, života i radosti koju danas svi zajedno dijelimo, jer radost naših bližnjih i uspjesi naših bližnjih - moraju biti i naše veselje - jer isti životni prostor nastanjujemo i zajednički život dijelimo. Tkanje života je uvek kompleksnije nego nam se čini, a u životu je samo djelo ljubavi neprolazno. Ono što je u ljubavi neprolazno, 'jednako je i u tuzi i u smrti neprolazno', a to su dubine tragova stopa koje za sobom ostavljamo da za nama odjekuju. Vaskrs je praznik opomene u vremenu sada i prostoru ovdje, zato, dok proslavljamo Vaskrs u našoj zemlji, ne zaboravimo na Ukrajinu i Palestinu, gdje su u toku sukobi. Danas je praznik okupljanja, a znamo da se mnogi ne mogu skupiti i okupiti danas u mirisu svog doma", navela je Vujoivić.

Pozvala je da "ovi dani ne budu dani pukih uobičajenih riječi, kroz koju ćemo se sjetiti svih ratova prije, i onih koji će tek doći, nego se okupimo oko sebe, oko esencijalne dimenzije svoga Ja, prodornosti usmjerene u vlastitu unutrašnjost, misleći na drugog".

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović čestitao je svim pravoslavnim vjernicima Vaskrs, poželivši im da praznik provedu u miru, slozi, ljubavi, zajedno sa svojim bližnjima.

"Vjera da dobro na kraju uvijek pobjedi zlo vrijedna je svake žrtve i iskaz postojanja kosmičke pravde. Na krilima te ideje tražimo inspiraciju u zajedničkoj namjeri da gradimo društvo u kome će zavladati mir, sreća i blagostanje", naveo je Dritan .

Poželio je da žrtva na koju podsjeća ovaj veliki hrišćanski praznik ukaže i na vječne i neprolazne ljudske vrline, nadajući se da će Vaskrs sve građane podstaći na veće međusobno poštovanje, toleranciju i uvažavanje, kao osnovne vrijednosti našeg društva.

"U duhu Vaskrsa, neka nam pravda bude svetionik u izgradnji boljeg društva. Osvrnimo se na vrijednosti jednakosti, solidarnosti i poštovanja različitosti. Neka nam simbol vaskrsenja bude inspiracija da zajedno radimo na izgradnji pravednog i ekonomski blagoslovenog društva, bez obzira na naciju, vjeru ili bilo koju drugu pripadnost svih građana Crne Gore", zaključio je Abazović.

Predsjednik Nove Demokratske Snage FORCA Genci Nimanebgu čestitao je pravoslavnim vjernicima Vaskrs.

"Povodom pravoslavnog praznika Vaskrsa, želim da u ime Nove Demokratske Snage FORCA i u svoje lično ime, izrazim najlepše i najtoplije čestitke. Vaskrs odražava samopouzdanje i uvažavanje ljudskih vrijednosti, gdje svaki nesporazum ili prepreku treba rješiti u duhu razumijevanja i međusobnog poštovanja. S toga, svim pravoslanim vjernicima jos jednom, želim puno ljubavi, dobrote, mira i sreće gde god da žive i djeluju", navodi se u čestitki.

Ministar pravde Andrej Milović poručio je da su svijetle poruke Vaskrsa putokaz da se jedino djelima pravde i mira gradi lični napredak i blagostanje naroda.

On je mitropolitu crnogorsko – primorskom Joanikiju, monaštvu i sveštenstvu, svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, čestitao najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

"Praznik Vaskrsenja Hristovog, kao praznik istinskog obnovljenja ljudske prirode, uvijek nas iznova priziva na djela ljubavi, mira i sloge. Ozareni istinom Vaskrsa 'Da svjetlost svijetli u tami, i tama je ne obuze' spoznajemo vječno dostojanstvo svakog čovjeka koje se ostvaruje u zajednici sa Bogom i bližnjim", naveo je u čestitki Milović.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović kazao je da treba da je poruka Vaskrsa, prevashodno, poruka da se jedino nepojamnom ljubavlju za čovjeka i nepokolebnim požrtvovanjem za njega mogu pobijediti sva zla ovoga svijeta.

"Primjer Isusovog stradanja, a potom i vaskrsenja govori o vrijednosti nesebičnosti i saosjećanja čovjeka u odnosu prema drugom i to je jedna od poruka koja, posredstvom praznika koji danas proslavljamo, biva prenesena svakome od nas. Neophodno je da svi budemo svjesni neraskidivosti veza sa svim ljudima i da budemo spremni pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Poruka Vaskrsa je poruka o snazi i nepobjedivosti ljubavi, solidarnosti i zajedništva koji su, u svakom trenutku, nasušna potreba i našeg društva koje se mora temeljiti na uzajamnom razumijevanju, podršci i brizi jednih za druge", kazao je Martinović.

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, kazao je da briga o najbližima, uvažavanje i zajedništvo treba da ostanu osnov i temelj našeg društva koja će samo zajedničkim naporima biti podjednako dobro mjesto za život svih građana Crne Gore.

"Hrišćanski praznik Vaskrs nas uvijek iznova podsjeti na neprolazne vrijednosti, ljubav, praštanje i mir u ljudima, i među ljudima. Želim da predstojeći praznik provedete u toplini vaših domova, dobrom zdravlju i sreći, okruženi onima koje najviše volite. Srećan Vaskrs”, poručio je Dukaj.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u ime SNP CG čestitao je i Vladimir Joković koji je rekao da je ovo praznik vaskrsnuća Hristovog i prilika da se vratimo pravim životnim vrijednostima i živimo zajedno u razumijevanju, poštovanju, ljubavi i slozi sa našim bližnjima, komsijama i prijateljima.

"Želim da nas vjera u Boga podsjeti na to da su porodica, spokoj u dusi i ljubav u srcu univerzalne vrijednosti koje treba da nas vode kroz život i podstaknu u nama zajedništvo, toleranciju i poštovanje. Stoga sam uvjeren da ćemo u svim svojim različitostima mudro odoljeti iskušenjima i izazovima koje nam vrijeme nosi, da cemo brinuti jedni o drugima i zajednički prepoznati šta je najbolje za naše društvo"m, kazao je Joković.

Predsjednik OO DPS Bar, Mladen Ðuričić povodom Vaskrsa je napisao da je to praznik nade i simbol vjere u bolje dane koji dolaze.

"Duh Vaskrsa uči nas da će život uvijek pobijediti sve nedaće i iskušenja i podsjeća nas na važnost iskrenog vjerovanja u bolju budućnost. Baš zato, ovi blagi dani su prilika da se okupimo sa svojim najbližima i prisjetimo koliko je univerzalna i lijepa simbolika Vaskrsa – nada, ljubav, praštanje i zajedništvo kao pokretači za nove početke. Čuvanjem i njegovanjem ovih vrijednosti, čuvamo i temelje suživota i sklada i stvaramo bolje sjutra – u našoj kući, gradu i državi", naveo je Đuračić.

Čestitala je i bivša predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

"Kao praznik koji vjekovima donosi svjetlost vjere, novog početka, nade i ljubavi, Vaskrs nas ujedinjuje oko tradicionalnih, duhovnih i moralnih vrijednosti pravde, razumijevanja i zajedništva. Neka predstojeći sveti dani budu podsticaj za odlučnije i odgovornije djelovanje na izgradnji otvorenog i tolerantnog društva srećnih i slobodnih ljudi koji su ravnopravni u svemu", kazala je Đurović.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović kazao je da je vaskrsenje Hristovo simbol obnove i pobjede života na smrću.

"Ono nosi poruke optimizma i nade u bolje sjutra, te ukazuje na konstantnu želju za unaprjeđenjem i na nesalomivost ljudskog duha u njegovom suočavanju sa nedaćama svakodnevnice. Današnji praznik simbolizuje i ljubav koja nas povezuje kao univerzalni princip, promovišući razumijevanje, toleranciju i prihvatanje među pojedincima. Prihvatajući vrijednosti Vaskrsa, ne samo da poštujemo njegovu suštinu, već gradimo bolju Crnu Goru, za sve njene građanke i građane.Još jednom Vama i Vašim najbližima želim blagosloven i radostan Vaskrs, ispunjen srećom i veseljem", naveo je Pejović.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da Vaskrs kao jedan od najvažnijih praznika u hrišćanskoj radiciji, koji slavi vaskrsenje Isusa Hrista nakon njegovog raspeća, simbolizuje pobjedu života nad smrću, svjetla nad tamom i nade nad očajem.

"Vaskrsenje kao temelj vjere hrišćana širom svijeta podsjeća nas na moć Božje ljubavi i milosti. Neka ovaj sveti dan bude podsjetnik na snagu vjere, ljubavi i tolerancije. Kroz raspeće Isusa Hrista i njegovo vaskrsenje, otkrivamo istinsku vrijednost otpora prema zlu i nadu u novi početak, pronalazimo nadu u bolje sjutra. Upravo u ovim teškim vremenima, poruka Vaskrsa je posebno važna - pruža nam nadu i podsjeća nas da ustrajemo u vjeri, ljubavi i toleranciji. Neka ovaj Vaskrs donese duhovno buđenje, mnogo zdravlja i radosti i pomogne nam da budemo i ostanemo na putu praštanja i ljubavi. Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse", naveo je Milačić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније