Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

25. 04. 2024. 11:02 >> 11:05

IZVJEŠTAJ KOMITETA SE

Policajce optuživali za mučenje, potrebne efikasne istrage

Izvještaj Komiteta Savjeta Evrope za prevenciju torture (CAT) naglašava da je njihova delegacija tokom posjete Crnoj Gori čula za značajan broj navoda o ozbiljnom fizičkom maltretiranju pritvorenih lica od strane policijskih službenika.

Komitet je danas objavio redovni godišnji izvještaj, koji pokriva period za 2023. godinu.

Navodi se, u dijelu o Crnoj Gori, da ovi navodi uključuju optužbe protiv službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, specijalnih jedinica, kriminalističke policije i inspektora iz raznih policijskih stanica koje se nalaze u nekoliko djelova zemlje.

"Optužbe su uključivale šamare, udarce i udarce nogama u glavu, stomak, grudi i ruke i udarace po tabanima, hvatanje i stiskanje genitalija osumnjičenih, strujne udare ogrlicom za pse, gušenje stavljanjem plastične kese preko glave osumnjičenog, prijetnje pištoljem, prijetnje silovanjem i skidanjem osumnjičenih, vezivanje za stolicu i polivanje hladnom vodom. Pored toga, delegacija je takođe čula za prijetnje upućene djeci ili drugim članovima porodice osumnjičenih da bi se izvršilo pritisak na njih da daju priznanje ili da saopšte određene informacije. Po mišljenju Komiteta, ove navodne radnje mogu predstavljati mučenje", navodi se u izvještaju Komiteta. 

Većina navodnih mučenja i/ili maltretiranja dogodila se tokom predistražne faze krivičnog postupka, očigledno u svrhu izvlačenja informacija ili priznanja, podvlači se.

"U mnogim (ali nikako u svim) slučajevima, ovi navodi su se odnosili na osobe koje su bile pozvane u prostorije policije da daju početnu izjavu ili informaciju, ali koje još nijesu formalno označene kao osumnjičene. Pozvani su na "informativni razgovor” sa policijom. Zaštitne mjere koje okružuju takve razgovore moraju biti ojačane. CPT je dao niz preporuka za rješavanje ovog fenomena i pozvao ministra unutrašnjih poslova, direktora policije i regionalne policijske direktore da aktivno promovišu promjenu kulture u redovima agencija za sprovođenje zakona. Nadalje, policajce treba ohrabriti da prijave sve slučajeve nasilja od strane kolega putem jasnih linija za prijavu posebnom organu izvan dotične policijske jedinice. Takođe, trebalo bi uspostaviti snažan pravni okvir za zaštitu pojedinaca koji otkrivaju informacije o zlostavljanju i drugim zloupotrebama. Pored toga, CPT je naglasio da je od suštinskog značaja da se preduzmu efikasne istrage o navodima o zlostavljanju kako bi se pokazalo da će krivična djela policije biti kažnjena. Izvještaj navodi, u nizu preporuka, mjere za poboljšanje mehanizama odgovornosti i nadzora i adekvatnosti sankcija", navodi se u izvještaju.

U fokusu je bila i situacija u kojoj su pritvorena lica u Crnoj Gori.

"U tom kontekstu, CPT je utvrdio da su lica pritvorena u Istražnom zatvoru Spuž i istražnom odeljenju KPZ Bijelo Polje držana duže vrijeme u lošim uslovima i svrsishodnog režima. Situacija je pogoršana činjenicom da su pritvorenici zatvoreni u svojim ćelijama po 23 sata dnevno mjesecima (pa čak i godinama) uzastopno, sa brojnim sudskim ograničenjima tokom pretpretresnog perioda. Kumulativni efekti od ove situacija za lica koja se nalaze u pritvoru, posebno u Istražnom zatvoru Spuž, zajedno sa smanjenom učestalošću kontakta sa spoljnim svijetom mogu, po mišljenju Komiteta, predstavljati nehumano i ponižavajuće postupanje. Crnogorske vlasti treba da osmisle i sprovedu sveobuhvatan režim aktivnosti van ćelija za pritvorenike, između ostalih mjera za popravljanje situacije", piše u izvještaju CPT.

U svom odgovoru, kako se tvrdi, crnogorske vlasti se pozivaju na različite mjere, uključujući tekuće istrage i osuđujuće presude nekim policajcima u vezi sa konkretnim slučajevima koje je istakao CPT.

"Dalje, upućuju na programe obuke za policijske službenike i primjećuju povećanu upotrebu video kamera koje nose na tijelu policijski službenici i poboljšana sredstva za identifikaciju policajaca i opreme koju koriste tokom intervencija. Takođe, navode mjere koje su u toku za jačanje zaštitnih mehanizama protiv zlostavljanja. Osim toga, odgovor se odnosi na poboljšanja materijalnih uslova posjećenih zatvora i dalje planove za izgradnju novog "Zatvora Mojkovac“. Izvještaj i odgovor objavljeni su u junu 2023. godine", navedeno je u izvještaju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније