Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Srećko Matić (priredio po ARD)  [ DW ]

28. 06. 2024. 08:54

Električni automobili: Folksvagen napada Teslu?

Folksvagenov ID.3 je električna aklternativa popularnom Golfu

Folksvagen, najveći evropski proizvođač automobila, u saradnju s američkim Rivianom ulaže milijarde evra, a cilj je zajednički razvoj tehnike za buduće generacije električnih automobila. Rivian je izazivač Tesle, a „cilj partnerstva je ubrzavanje razvoja softvera Folksvagen grupe i Riviana“, kako stoji u saopštenju koje su objavile dvije kompanije.

Kompanija iz njemačkog Volfsburga s Rivianom želi da osnuje zajedničko preduzeće, u kojem bi obje strane imale podjednak vlasnički udeo. Kooperacija obuhvata oblast razvoja softvera, kontrolnih računara, odnosno mrežne arhitekture. Ključni dio sporazuma: Folksvagen će za nova vozila u drugoj polovini ove decenije preći na Rivianovu tehnologiju i softver. Šef Riviana Ar-Džej Skerindž je tokom jedne telefonske konferencije naglasio da druge oblasti, poput baterija ili pogonske tehnologije, nisu dio partnerske saradnje dveju strana.

Rivianov model R1T

Američki softver

Folksvagen bi zahvaljujući toj suradnji mogao da uštedi mnogo novca u odnosu na razvoj tehnike u sopstvenoj režiji. Do sada je njemački automobilski gigant segment razvoja softvera, odnosno tehnologije za električna vozila bio poverio svojoj ćerki-firmi Cariad. Ali, je isto tako imao i mnogo problema po tom pitanju. Važna softverska rešenja nisu recimo bila gotova na vrijeme, pa su Folksvagenove kompanije Audi ili Porše morale da odlažu i prezentaciju i inauguraciju svojih novih modela na tržište. Prema navodima lista Handelsblat, Audi već dve godine „kaska“ s plasmanom novih modela u odnosu na izvorni vremenski plan.

„Zahvaljujući našoj suradnji mi ćemo u naša vozila moći brže da integrišemo bolja rešenja, a s manjima troškovima“, izjavio je šef Folksvagena Oliver Blume i dodao da to jača tehnološki profil kompanije, odnosno konkurentnost firme. Rivian je osnovan 2009. godine, vrijednosni papiri te firme izlistani su na tehnološkoj berzi Nasdaq, gdje Rivian nominalno vrijedi oko jedanaest milijardi američkih dolara. Istovremeno kompanija bilježi gubitke u poslovanju s električnim pik-ap vozilima, odnosno električnim terencima. Nakon objave dogovora s Folksvagenom, vrijednost deonica porasla je za oko 42 odsto, odnosno za ukupnu svotu od čak četiri milijarde dolara.

Prenos podataka

Kako bi proizvođači svojim mušterijama uopšte mogli da (po)nude nove funkcije, oni u svoje modele već godinama ugrađuju sve više kontrolnih jedinica, odnosno sve više kablova. Paralelno s etabliranjem električnih automobila na tržištu, zaoštrila se i trka po pitanju arhitekture vozila. U trendu je smanjivanje kompleksnosti, odnosno fokus je na softveru. Tesla je tu bio pionir – on pravi „računar na točkovima“. U njemačkim medijima neki analitičari taj potez Folksvagena smatraju „napadom“ na Teslu.

Rivian se od početka svog postojanja bavio razvojem sopstvene arhitekture. Na samom početku je, kod prve generacije Rivianove platforme, bilo potrebno 17 kontrolnih jedinica u različitim „zonama“ vozila, rekao je Skerindž. Za drugu generaciju taj broj je smanjen na sedam. Američka firma je, kako kaže Skerindž, proteklih godina shvatila da etablirani proizvođači imaju problema po pitanju razvoja sopstvenog softvera.

Razlog za to on vidi u načinu na koji se odvijalo poslovanje proizvođača automobila u decenijama iza nas: mnogo tehnike se kupovalo kod različitih dobavljača i „na kraju su imali mnoštvo malih kompjutera koji su bili zaduženi za određene funkcije“. Firme koje su dugo aktivne u tom svijetu imaju problema s tim da se razvija arhitekturu po načelu različitih zona, odnosno da pritom jedna kontrolna jedinica preuzima „nadležnost“ za funkcionisanje nekoliko područja, kaže Skerindž. Rivian je te ECU (Electronic Control Unit) rasporedio po vozilu, kako bi skratio put transfera podataka.

Cijena? Prava sitnica...

Rivian je jedan od retkih proizvođača koji serijski proizvode takvu „zonsku arhitekturu“, napominje Pedro Pačeko, automobilski analitičar iz firme Gartner koja se bavi analizom tržišta. I zato je, smatra, ta firma toliko vrijedna za Folksvagen. Kada se uzme u obzir koliko je novca njemački gigant već uložio u razvoj sopstvene platforme, onda su milijarde za Rivian „prava sitnica“, smatra Pačeko. Osim toga taj dogovor šalje i signal da one stvari koje je neko razvijao u sopstvenoj režiji, mogu biti preuzete i od nekog drugog proizvođača, naglašava Pačeko.

Od partnerstva bi na kraju mogle da profitiraju obje strane. Rivianu je potreban svež novac, kako bi mogao da finansira razvoj jeftinijeg i manjeg R2-terenca, vozila koje bi na tržištu trebalo da se nađe 2026. Kako piše list Handelsblat, američka kompanija je zbog gubitaka koje bilježi ionako u potrazi za novim partnerima. Trgovinski džin Amazon, s kojim Rivian tijesno sarađuje, ne želi da „ubrizga“ svežu finansijsku injekciju, tvrdi se. Rivian je u poslednje vrijeme morao da smanji proizvodne kapacitete kako bi se štedio novac. U proteklom kvartalu koncern je isporučio oko 13.600 električnih vozila, pritom zabilježio promet od 1,2 milijardi dolara – i gubitke u visini od 1,45 milijardi dolara.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније