Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Portal Pljevlja ]

28. 04. 2024. 16:26 >> 16:36
Čitaj mi:

U centru grada

U Pljevljima mural sa stihovima pjesme „Pljevlja moja, vesel’te se”

Fasadu na zgradi „Borova“, u centru Pljevalja od danas krasi novoiscrtani mural sa stihovima pjesme „Pljevlja moja, vesel’te se”, autora Dimitrija Jevtovića Polimca. Mural su oslikali akademski umjetnici Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović iz Vranja.

Jevtović je pomenutu pjesmu napisao 1912. godine nakon oslobođenja Pljevalja od viševjekovnog turskog ropstva.

Pjesma je objavljena u „Cetinjskom vjesniku” 23. novembra iste godine. Kroz stihove Jevtović je prikazao susret Vojske Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore u Pljevljima, odnosno kako kaže pjesnik zagrljaj dvije srpske Kraljevine.

Polimac je bio vajar i slikar, dugogodišnji nacionalni i prosvjetni radnik, rezervni oficir srpske vojske, učesnik prvog balkanskog i evropskog rata, solunski borac, ratni dopisnik Treće srpske armije.

Prvi put u prosvjeti postavljen je 1909. godine, kao nastavnik crtanja i pjevanja Gimnazije i Devojačke škole u Pljevljima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније