Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

28. 10. 2022. 09:51 >> 09:52
1

MILjANIĆ MEKINTOŠU I HILIJU

U CG više nema nedodirljivih

Postupci pokrenuti protiv nekadašnjih najviših čelnika pravosuđa i sudstva govore o tome da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih, kazao je ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

On je to kazao tokom razgovora sa dugogodišnjim poslanikom i doskorašnjim predsjedavajućim škotskog parlamenta Kenetom Mekintošem i britanskim pravnim ekspertom Ričardom Hilijem sa kojima je razgovarao o antikorupcijskim projektima Vlade Crne Gore.

Miljanić je, kako se navodi u saopštenju, pored ostalog, informisao goste o konstituisanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, kao i o skorašnjem usvajanju Zakona o provjeri porijekla imovine.

"On je istakao da je poslije demokratskih promjena 2020. godine nesporna politička volja vladajućih partija da se stane na kraj korupciji i organizovanom kriminalu, te da postupci pokrenuti protiv nekadašnjih najviših čelnika pravosuđa i sudstva govore o tome da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih", navodi se u saopštenju Vlade.

Gosti iz Velike Britanije, kako se dodaje, podržali su inicijative 43. Vlade Crne Gore i ponudili ekspertsku pomoć u edukaciji predstavnika institucija zaduženih za borbu protiv korupcije.

"Sagovornici su se saglasili i da bi odmah poslije usvajanja Zakona o provjeri porijekla imovine, koji je dobio zeleno svjetlo Evropske komisije, mogla biti obezbijeđena obuka za crnogorske kadrove u primjeni propisa i u pogledu ostalih mjera praktične implementacije antikoruocijskih inicijativa, koju bi vodili internacionalni eksperti sa velikim iskustvom na tom planu", navodi se u saopštenju. 

Na sastanku je posebno bilo riječi i o izradi Nacionalne startegije za borbu protiv korupcije, koja će kao prvi takav dokument u Crnoj Gori, biti temelj za jačanje institucija i njihovu kooperativnost i efikasnost u pogledu suzbijanja korupcije na svim nivoima.

"Mekintoš i Hili su izrazili spremnost da sa saradnicima doprinesu i u realizaciji tog važnog projekta", zaključuje se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније