Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

12. 03. 2024. 08:26 >> 09:03
1
Čitaj mi:

MILJANIĆ

Očekujem danas izbor, svi kandidati sposobni za posao v.d. direktora policije

Bivši ministar Zoran Miljanić očekuje da će danas biti izabran vršilac dužnosti direktora Uprave policije, te da su kandidati o kojima se pričalo prethodnih dana u medijima, profesionalci koji bi mogli da obavljaju taj posao. Ukoliko se to ne bi desilo, kaže, to bi ugrozilo evropski put Crne Gore i poljuljalo tek stečeno povjerenje evropskih partnera. Ističe, takođe, da treba što prije pristupiti proceduri za izbor direktora.

Miljanić je gostujuću u Jutarnjem programu TVCG, kazao da je u pitanju interni oglas i danas bi morao da se izabere v.d. jer ističe mandat Zoranu Brđaninu, pa bi policija, kako je istakao, ostala obezglavljena.

"Prijavilo se sedam kandidata, upoznat sam sa imenima preko medija, neke poznajem i mislim da se radi o profesionalcima koji su prošli sve stepenice u poslu i bilo ko on njih bi mogao da obavlja taj posao do izbora direktora. Smatram da bi trebalo što prije pristupiti javnom pozivu i da se direktor izabere u što kraćem roku da bi izbjegli ovaj galimatijas kojem svjedočimo već mjesecima", ističe Miljanić.

Što se tiče smjene Brđanina vidjeće se je li taj postupak bio zakonit, a odluka suda se, kako kaže, mora poštovati kakva god da bude. Upravni sud će o tome odlučiti.

"Činjenica je da su njegovi izvještaji o radu ocijenjeni negativno i postoje uslovi da bude smijenjen, a postoji i pitanje legalnosti i legitimiteta. Ako su svi ministri za smjenu i većina parlamenta onda nema dileme o opstanku bilo koga na bilo kojoj poziciji", smatra Miljanić.

Ukoliko se, kaže, opet pokaže da je Brđanin nezakonito smijenjen onda neko u Vladi ko je savjetovao i donio takvu odluku treba da snosi posljedice i neku vrstu odgovornosti.

Dodaje da je stanje u policiji sada drugačije nego prije 2020, jer se krenulo u, kako je kazao, provjetravanje tog sektora i oslobađanje od "prljavih policajaca".

"Samo procesuranje prljavih policajaca je pokazatelj da smo na pravom putu, ali smo na početku tog puta i trebaće vremena da dođu mlađi, školovani kadrovi i da se krene bukvalno od početka. Optimista sam da će se to desiti. Izbor SDT-a i VDT-a, Sudskog savjeta ukazuje da smo prešli neke početne stepenice i sada je ovo ključ svega, diferencijacija kadrova je najvažnija, jer oni su ti koji dolaze do informacija, a cilj je da ne budemo samo korisnici informacija koje je neko drugi prikupio", naglašava Miljanić.

Ističe da je depolitizacija i profesionalizacija policije neophodna, pa i do nivoa ministra unutrašnjih poslova.

"Političke partije ne shvataju da imati pozicije u policiji nijesu samo privilegije, već i velika odgovornost", poručuje bivši ministar i policijski funkcioner.

Scenario da se danas ne izabere v.d., Miljanić bi isključio, jer to ne samo da nije dobro za Crnu Goru i građane, već ni za evropske integracije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније