Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

09. 10. 2024. 14:49   >>  18:19

Nobelova nagrada za hemiju pripala naučnicima za istraživanje proteina

„Ova otkrića imaju neverovatan potencijal", naveo je Nobelov komitet.

Demis Hasabis
Getty Images
Demis Hasabis, osnivač kompanije koja je postala Gugl dip majnd (Google DeepMind), jedan je od dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je trojici naučnika čiji je rad posvećen istraživanju proteina - gradivnih elemenata života.

Britanski informatičar, profesor Demis Hasabis, i profesor Džon Džamper, dobili su nagradu za razvoj modela veštačke inteligencije koji predviđa kompleksne strukture proteina.

Drugi deo nagrade pripao je Dejvidu Bejkeru koji je napravio potpuno novu vrstu proteina.

„Ova otkrića imaju neverovatan potencijal", naveo je Nobelov komitet.

Proteini su gradivni elementi života koji se mogu naći u svakoj ćeliji ljudskog tela.

Istraživanja proteina dovela su do velikih otkrića u medicini, i korišćena su za nalaženje rešenja za otpornost bakterija na antibiotike i opisivanje enzima koji mogu da razgrade plastiku.

Proteini, koji kontrolišu i pokreću sve hemijske reakcije u ljudskom organizmu, sačinjeni su od aminokiselina koje su povezane tako da prave jedinstvene oblike.

Pola veka unazad naučnici pokušavaju da predvide strukturu svakog od miliona proteina.

Razumevanje strukture protina neophodno je kako bi se pronašao način da se promeni njihovo ponašanje, što je u medicini izuzetno važno.

Profesori Hasabis i Džamper upotrebili su veštačku inteligenciju kako bi predvideli strukturu skoro svih poznatih proteina uz pomoć modela AlphaFold2, koji je Nobelov komitet nazvao „potpunom revolucijom".

Drugi deo nagrade pripao je profesoru Dejvidu Bejkeru, koji je uspeo da napravi novi protein, za šta je Nobelov komitet kazao da je „skoro nemogući poduhvat".

On je 2003. godine upotrebio aminokiseline da dizajnira novi protein što je otvorilo vrata za stvaranje drugih proteina koji se, između ostalog, koriste za lekove i vakcine.

Pošto je objavljena vest o dobitnicima, profesor Bejker, koji predaje na Vašington univerzitetu u Sijetlu, rekao je da je „veoma uzbuđen i veoma počastvovan".

Profesor Bejker će dobiti polovinu nagrade od 965.000 evra, a drugu polovinu će podeliti druga dvojica naučnika, Hasabis i Džamper.

Ko je Demis Hasabis?

Demis Hasabis je rođen u Londonu, a već sa 13 godina je postao šahovski majstor.

Srednjoškolsko obrazovanje je završio sa 16 godina, posle čega je studirao informatiku na Univerzitetu Kembridž.

Tokom i posle studija bavio se dizajnom video-igara osvojivši mnoge nagrade.

Doktorirao je na Londonskom koledžu i radio na više američkih univerziteta.

Sa dvojicom saradnika osnovao je kompaniju za mašinsko učenje DeepMind koju je kupio Gugl 2014.

Njegov cilj je da koristeći neuronauku i mašinsko učenje razvije moćne algoritme koji se mogu primeniti u raznim oblastima.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније