Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

09. 10. 2024. 16:50 >> 16:50
2

CGO

Inicijativa koalicije ZBCG opasan pokušaj da se uguši sloboda govora

Centar za građansko obrazovanje ocjenjuje da danas zvanično lansirana inicijativa koalicije ZBCG da ograniči djelovanje građanski i kritički nastrojenih NVO u Crnoj Gori, predstavlja opasan pokušaj da se uguši sloboda govora i udruživanja, a što su osnovni stubovi svakog demokratskog društva.

Inicijativa ZBCG, kako navode u CGO, podsjeća na mračne prakse iz Rusije i Ukrajine, koje su očito liderima ove političke strukture bliže od Evropske unije, što se sada jasno otkriva i pored mimikrije kojoj su u posljednjem periodu pribjegli.

"Zakon o ‘agentima stranog uticaja’ nije ništa drugo nego institucionalizovana represija prema NVO koje igraju ključnu ulogu u očuvanju demokratije. Umjesto da zajedno sa različitim akterima podstiče pluralizam i jača demokratiju, vlast očajnički stremi potiranju svakog oblika mišljenja koje se ne uklapa u njen svjetonazor. Crna Gora ne smije postati država straha i represije i vjerujemo da ima dovoljno potencijala za unutrašnji otpor ovim naopakim naumima, ali da će doći i podrška partnera koji žele dobro ovoj državi poštujući njen suverenitet i teritorijalni integritet", navode u saopštenju.

Očekuju da se o ovom pitanju jasno odrede svi članovi Vlade Crne Gore, a posebno premijer Milojko Spajić, da bi se i kroz to vidjelo ko kakvu politiku ima, odnosno i ima li je uopšte ili samo slijede interese zemalja od čijih praksi treba da bježimo ma koliko ih promovisali liderima ZBCG.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније