Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

09. 10. 2024. 16:10 >> 16:11

BDP MANJI ZA 0,2 odsto

Njemačka ekonomija i dalje u recesiji

Njemačka vlada je danas saopštila da će privredna aktivnost opasti i ove godine, druge uzastopno. Nova prognoza je da će bruto-domaći proizvod (BDP) ove godine opasti za 0,2 odsto, a prošle godine je opao za 0,3 odsto.

Vlada prognozira rast od 1,1 odsto 2025. godine i 1,6 odsto 2026.

Ministar privrede Robert Habek je rekao da njemačka privreda nije imala veći rast od 2018. godine, jer su se sistemskim problemima pridružili globalni izazovi.

Habek je naveo da se Vlada zabavila mnogim domaćim problemima obezbjeđujući snabdijevanje energijom, ubrzavajući procedure planiranja, smanjujući birokratiju i pokušavajući da riješi nedostatak kvalifikovanih radnika.

Njemačka trgovinsko-industrijska komora saopštila je da je potrebno više reformi za podsticanje ulaganja.

Njen izvršni direktor Martin Vansleben je rekao da je Njemačka samo jednom imala dvije uzastopne godine recesije - 2002. i 2003. godine, kada je tadašnja vlada pokrenula niz reformi države blagostanja i da je BDP samo pola procentnog poena iznad nivoa prije pandemije COVID-19.

"Nikada još nije bilo tako produžene periode slabosti u njemačkoj ekonomiji", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније