Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dejana Vukadinović - BBC novinarka  [ BBC ]

17. 06. 2024. 14:36   >>  18. 06. 2024. 11:49

Lokalni izbori u Nišu 2024: Ko će imati većinu u gradskoj skupštini

Dve nedelje od lokalnih izbora u najvećem gradu na jugu Srbije, a i dalje nije jasno ko ima vlast i kako će izgledati sastav niškog parlamenta.

Niš, lokalni izbori
BBC/Dejana Vukadinović

Dva protivnička tabora slavila su identičnu stvar - izbornu pobedu.

Jedni uz trubače, nazivajući je „veličanstvenom", a drugi bez pompe, ali sa odlučnošću, poručujući da je „Niš oslobođen grad".

Ipak, dve nedelje posle lokalnih izbora, održanih 2. juna i dalje se ne zna ko je zvanični pobednik u najvećem gradu na jugu Srbije.

Gradska izborna komisija (GIK) je 3. juna objavila da šira koalicija oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ima 30 mandata, iako je, kako tvrde opozicioni članovi GIK-a, taj broj nekoliko sati ranije bio 29.

Prema GIK-u, i četiri opozicione opcije koje su prešle cenzus su zbirno osvojile 30 mandata.

Skupština grada Niša ima 61 odborničko mesto, pa je za većinu potreban 31 mandat.

Tas na vagi na trenutak je bila Ruska stranka sa statusom nacionalne manjinske partije, osvojivši jedno mesto u lokalnom parlamentu, ali je neizvesnost brzo prekinuta pošto se odmah priklonila naprednjacima.

Od tog trenutka traje pravna borba.

Sumnjajući na „falsifikovanje rezultata", opozicija je tražila uvid u zapisnike i uložila prigovore, ali ih je lokalna izborna komisija gotovo sve odbila.

Naredni korak opozicije bio je obraćanje sudu koji je prihvatio veliki broj zamerki.

U slučaju da budu usvojeni svi prigovori, SNS bi mogao da izgubi ključni 30. mandat, potreban da formira vlast u lokalnom parlamentu, kažu iz niške opozicije za BBC na srpskom.

SNS upravlja gradom od 2012. godine, a na prethodno održanim lokalnim izborima 2020. osvojili su oko 58 odsto, kada je Dragana Sotirovska postala prva gradonačelnica.

Čija matematika će na kraju da pobedi?


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Izborna kombinatorika

Naprednjaci su izbornu kampanju sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem lokalne liste, završili upravo u Nišu, gde je predsednik Srbije, pored mnogobrojnih obećanja o ulaganju, priznao i da bi mu „najteže palo da ne pobede u ovom gradu".

U izbornoj noći 2. juna, saradnicima sa juga poručio je iz Beograda da razmisle da li će sami probati da naprave vlast u Nišu i da poštuju rezultate političkih protivnika.

Ipak, Dragan Milić, kardiohirurg, iznenađenje niških izbora, čija je grupa građana dobila veliku podršku glasača, imao je jasnu poruku za njega.

„Saradnje sa SNS neće biti. Niš od večeras više nije isti grad", poručio je odlučno okružen predstavnicima drugih opozicionih koalicija na centralnom gradskom trgu.

Ko je Dragan Milić pročitajte ovde.

Milić je najavio i zajedničku borbu opozicije.

„Dugo smo čekali da dođe pravda i da pravda pobedi nepravdu, i da radost pobedi tugu.

„Nevidljiva ruka Beograda neće nikad više upravljati Nišom", izjavio je.

Samo dan kasnije, dobro raspoloženje u opoziciji prekinuli su zvanični izborni organi, objavivši da je lista oko SNS-a dobila najveći broj glasova - 44,31 odsto glasova, odnosno 30 mandata.

Niš, izbori, 2024, Dragan Milić
BBC/Dejana Vukadinović
Doktor Dragan Milić, iznenađenje na niškim izborima, u društvu drugih opozicionih kolega na centralnom niškom trgu nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta

Prema podacima GIK-a, Grupa građana Dr Dragan Milić osvojila je 24,49 odsto glasova, što je 16 mandata, opoziciona koalicija Biramo Niš 16,2 odsto glasova, odnosno 10 mandata.

Po dva mandata osvojile su još dve opozicione liste Kreni-promeni I ja sam Niš (3,93 odsto) i Ujedinjeni - Nada za Niš (3,88 odsto), dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

„Pobeda, pobeda", uzvikivali su u niškom sedištu SNS u ponedeljak popodne, dok se nosilac lokalne liste Dragoslav Pavlović obraćao na konferenciji za novinare.

„Mi smo ozbiljna stranka i čekali smo zvanične rezultate da proglasimo pobedu", rekao je Dragoslav Pavlović, nosilac lokalne SNS liste i najavio formiranje lokalne vlasti sa Ruskom strankom.

Za Rusku stranku, prema podacima izborne komisije, u Nišu je glasalo 1.224 ljudi.

„Presudilo je to što znam lidera SNS u Nišu Dragoslava Pavlovića, a i prepoznajem nacionalni potencijal kojem pripadam ceo život", rekao je Tihomir Perić, nosilac te liste, novinarima 3. juna.

Dok se u štabu niških naprednjaka orila muzika i ispijao šampanjac, opozicija se bacila na računanje.

„Opozicione liste su u Nišu osvojile 3.332 glasa više nego one okupljene oko Vučića i nijedna šahovska kombinacija ne može to da promeni", ponavlja doktor Milić u javnim nastupima.

Na jednoj od postizbornih konferencija za novinare pokazao je veliki plakat sa upravo tim brojem.

Niš, izbori, 2024
BBC/Dejana Vukadinović
Koalicija Biram Niš osvojila je prema dosadašnjim rezultatima 10 mandata

Njegov politički kolega i kandidat za gradonačelnika koalicije Biramo Niš Đorđe Stanković poručio je da je „uneto nekoliko novih biračkih mesta" i da „statistika automatski ne odgovara onome" što je bilo na izborima 2. juna.

Optužio je SNS da je „očigledno spreman da u Nišu prevari građane".

Rezultate na koje se pozivaju niški opozicioni lideri, potvrdio je prethodno za BBC na srpskom i Danijel Dašić, jedan od članova GIK-a iz opozicije.

„Mi smo jutros (3. juna) oko pet sati dobili rezultate, rečeno nam je i da je sve uneseno u sistem. Dali su nam rezultate.

„U međuvremenu, od pet do oko 11 sati jutros, kada su me probudili sa lošim vestima, pojavio se taj neki odbornik Ruske stranke. Šta se desilo, ne znam", ispričao je Dašić kasnije tog dana.

Trideseti mandat je ključan

Za razliku od drugih gradova u Srbiji, gde je opozicija u ranijim situacijama organizovala proteste nezadovoljna izbornim rezultatima, u Nišu su se odlučili za drugačiju taktiku.

Insistiraju na pravnoj borbi, a na ulicu neće. Bar za sada.

Njihovi pravni timovi su posle četiri dana proveravanja izbornog materijala predali 36 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji.

„Zbog svih građana Niša napominjemo da su svi zapisnici, posle zatvaranja biračkih mesta, uredno okačeni i na sajt i jasno vidljivi na samim biračkim mestima.

„Svako je mogao da ima uvid, kao što su sve zapisnike uredno potpisali kontrolori svih učesnika u izbornom procesu", reagovali su brzo niški naprednjaci.

Većinu prigovora opozicije na rezultate izbora, GIK je odbio zbog propusta poput „nerazumljivosti ili slovnih grešaka", kako kažu iz opozicionih stranaka, ali je Viši sud ipak usvojio neke od njih.

U slučaju da ih lokalna komisija opet odbije, opozicija će tražiti da konačnu odluku donese sud.

„Nekoliko listića je bilo manje za SNS u svakom džaku, na 17 biračkih mesta, dok je opozicija imala više nego što je zabeleženo u zvaničnom zapisniku i oni traže da se to ispravi i zapiše realno stanje.

„Ukoliko se usvoje svi prigovori, SNS bi mogao da izgubi 30. mandat, jer mu zavisi od 200 glasova, a potencijalno se klati i mandat Ruskoj stranci, te bi opozicija mogla da ima 31 mandat, a u najboljem slučaju 33", kaže Danijel Dašić za BBC na srpskom.

U najgorem slučaju, dodaje, može da ostane trenutni rezultat, ali bi konačni izborni rezultati trebalo da budu poznati za nekoliko dana.

Niš, izbori, 2024
BBC/Dejana Vukadinović
Na izborima drugog juna pravo glasa imalo je 226.274 birača, od kojih je gotovo pola to pravo i iskoristilo

Hoće li opozicija pristati na nove izbore?

Dok su pravni timovi niške opozicije gledali birački materijal, Aleksandar Vučić je poručio da ne sumnja u regularnost niških izbora, ali da svakom treba da se dozvoli da pogleda izborni materijal i da može da prebroji glasove 100 puta.

Ako bude bilo potrebe za novim izborima, Vučić ne sumnja da će SNS „pobediti mnogo ubedljivije".

Međutim, Milić je izričit - na oktroisane izbore, kako ih naziva, niška opozicija neće ići.

„Da se igramo klikera sa vama nećemo. Budite ozbiljni, nemojte na Nišu da polomite zube i da zbog Niša izgubite vlast u celoj Srbiji. To bi bilo potpuno neodgovorno.

„Pokažite odgovornost, pokažite da ste vitezovi i priznajte ono što cela Srbija zna, da ste izgubili Niš. Besmisleno je da organizujete 27 puta izbore, na svaka tri ili četiri meseca, dok ne pobedite", poručio je on.

'Medijana - prva slobodna opština'

Na izborima za lokalnu nišku vlast učestvovalo je 11 političkih opcija, a ko su bili njihovi kandidati i kako se bira lokalna vlasti, pročitajte ovde.

Nišlije su 2. juna glasale i za predstavnike u pet gradskih opština.

Prema preliminarnim rezultatima, ujedinjena opozicija ubedljivo je pobedila u najvećoj gradskoj opštini Medijana i najavila formiranje vlasti i ukidanje „suvišnih funkcija".

Kažu i da će ušteđeni novac od toga usmeriti na kupovinu udžbenika za decu.

U Medijani se 16. juna ponovo glasalo na dva biračka mesta, pošto je opozicija uložila prigovor na neregularnosti.

Prema preliminarnim rezultatima, tri opozicione liste imaju mandat više u odnosu na rezultate izbora posle 2. juna - zbirno opozicija ima 16 mandata, a naprednjaci 11, čime je pobeda opozicionih opcija u ovoj gradskoj opštini dodatno potvrđena.

U ostalim opštinama (Pantelej, Crveni Krst, Palilula i Niška Banja) pobedu je ostvarila koalicija oko SNS-a.

Čeka se razrešenje niške jednačine sa nekoliko nepoznatih.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније