Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

10. 06. 2024. 17:00 >> 17:35

ŠKOTSKA

Tartan armija stiže da pokvari sve projekcije

Kada je u aprilu 2019. Aleks Mekliš otišao sa klupe nakon ubjedljivog poraza (3:0) od 117. reprezentacije sa FIFA rang-liste, i najvatreniji navijači Škotske su izgubili i posljednju nadu da može da se prekine "egzodus" sa velikih takmičenja, koji je trajao od Mundijala u Francuskoj 1998.

Stigao je Stiv Klark, bivši pomoćnik Žozea Murinja u Čelsiju i Roberta di Matea u Aston Vili, koji nije ostavio dubok trag kao menadžer VBA i Redinga. Ali, dvije sezone je sa velikim uspjehom vodio Kilmarnok, po dva puta rušio i Seltik i Rendžers, pa je u maju 2019. preuzeo Tartan armiju.

Ni njegov start nije bio obećavajući - poslije pobjede nad Kiprom, Škoti su doživjeli po dva poraza od Belgije i Rusije i ostali bez šansi da se domognu Eura 2020 kroz kvalifikacije. Ostala im je nada kroz baraž Lige nacija, ali su bili potpuni autsajderi pred duel sa Srbijom u Beogradu.

Čudo se, ipak, dogodilo - Ostrvljani su poveli na stadionu "Rajko Mitić" golom Rajana Kristija, potom preživjeli izjednačenje Luke Jovića i veliku šansu Aleksandra Mitrovića u 90. minutu, a onda na penale šokirali "orlove" i izborili prvo veliko takmičenje nakon 23 godine posta.

Na startu prvenstva su iznenadili Englesku, ali su porazima od Češke i Hrvatske završili grupu D na posljednjem mjestu.

Klark je doveo Škotsku i do baraža za Mundijal u Kataru, ali je ispao od Ukrajine u Glazgovu (3:1), da bi u kvalifikacijama za šampionat u Njemačkoj njegova ekipa bila jedno od najprijatnijih iznenađenja.

Endi Robertson i drugovi su u grupi sa Španijom, Norveškom, Gruzijom i Kiprom dugo bili prvi, savladali "crvenu furiju" 2:0 i vjerovatno bi kao prvi prošli kroz cilj da zbog milimetarskog ofsajda nije poništen sjajan gol Skota Mektomineja u Sevilji za vođstvo zbog milimetarskog ofsajda.

Španija je to iskoristila i slavila 2:0, zahvaljujući boljoj gol-razlici preuzela čelo tabele, a Škoti popustili i remijima sa Gruzijom i Norveškom ostali drugi.

Utakmice u kvalifikacionoj grupi A su pokazale da je Klark stvorio jak kolektiv, koji bi i u grupi Eura sa istim sufiksom mogao da pokvari sve projekcije i uključi se u borbu za nokaut fazu sa Njemačkom, Švajcarskom i Mađarskom. I prvi put u istoriji uđe u nokaut fazu na najvećim takmičenjima...

PRVA ZVIJEZDA TIMA

Iako je vezista, Mektominej je sa sedam golova iznenađujuće bio prvi strijelac kvalifikacione grupe A, pored "ala" kakve su Erling Haland, Alvaro Morata, Hviča Kvarachelija..., ali je prva zvijezda ekipe momak koji nosi kapitensku traku - Endi Robertson.

Momak kojeg je Jirgen Klop 2017. "ispod radara" doveo u Liverpula iz Hala za svega devet miliona eura pod vođstvom njemačkog genijalca je postao jedan od najboljih lijevih bekova na svijetu.

Sa "redsima" je osvojio Premijer ligu poslije tri decenije čekanja, Ligu šampiona, kao i još pet pehara, a o harizmi i borbenom duhu kojima je "zarazio" sve saigrače iz reprezentacije je suvišno i trošiti riječi.

SASTAV

Golmani: Zander Klark (Harts), Angus Gan (Norič), Lijam Keli (Madervel)

Defanzivci: Lijam Kuper (Lids), Grant Hanli (Norič), Džek Hendri (Al-Etifak), Ros Mekrori (Bristol siti), Skot Mekena (Kopenhagen), Rajan Poršus (Votford), Entoni Ralston (Seltik), Endrju Robertson (Liverpul), Greg Tejlor (Seltik), Kiran Tirni (Real Sosijedad)

Vezisti: Stjuart Armstrong (Sautempton), Džejms Forest (Seltik), Bili Gilmur (Brajton), Rajan Džek (Rendžers), Džon Mekgin (Aston Vila), Kalum Mekregor (Seltik), Keni Meklin (Norič), Skot Mektominej (Mančester junajted), Luis Morgan (Njujork RB)

Napadači: Če Adams (Sautempton), Rajan Kristi (Bornmut), Tomi Konvej (Bristol siti), Lorens Šenklend (Harts)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније