Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

D.B.

23. 07. 2024. 11:18 >> 11:19
Čitaj mi:

frigijske kape

Friž - zaštitni znak Olimpijskih igara u Parizu

Olimpijska baklja za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu zapaljena je početkom aprila u Grčkoj, nakon čega je krenula na putovanje do Pariza, gdje će se 26. jula otvoriti Igre.

Baklja je na proputovanju prešla više od 4.800 kilometara kroz Grčku, a interesantno je i to da je u maju brodom prenijeta preko Sredozemnog mora do Francuske.

Trenutno baklja putuje kroz Francusku i njene prekomorske teritorije prije nego što stigne u Pariz na početak Olimpijskih igara.

Ljetnje Olimpijske igre biće održane od 26. jula do 11. avgusta, uz učešće 10.500 takmičara koji će se takmičiti u 32 sporta za ukupno 329 zlatnih medalja.

Maskota Olimpijskih igara u Parizu zove se Olimpijski Friž, a inspirisana je tradicionalnim frigijskim kapama. Ime i dizajn maskote izabrani su kao simboli slobode i francuske republike.

Frigijske kape, kojima je maskota inspirisana, mekani su i kupasti šeširi sa vrhom zavijenim naprijed. Nastali su u Frigiji koja je danas dio moderne Turske. U starom Rimu su oslobođeni robovi nosili slične šešire da bi ukazali na svoju ličnu slobodu.

Jedan od šešira je obuven u patike, a drugi ima protezu na jednoj nozi, koja predstavlja Paraolimpijske igre.

Kada je narod Bretanje ustao protiv poreske politike Luja XIV 1675. godine, pobunjenici su nosili crvene i ponekad plave frigijske kape. Ustanak je ugušen, ali je kapa ostala kao narodna uspomena i simbol slobode.

Do sada su oko 65 posto maskota OI, bile životinje, u većini slučajeva medvjedi.

Podsjetimo da je maskota Olimpijskih igara u Tokiju 2020 godine bila Miraitova a koju su izabrali đaci iz cijelog Japana.

Miraitova je kombinacija japanskih riječi za budućnost i vječnost, a Someiti potiče iz popularne vrste pupoljaka trešnjinog cvijeta “Someijošino” i podsjeća na engleski izraz “so majti”(so mighty) koji znači tako moćan.

Na olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016.godine maskota je bila Vinicius i Tom, životinja koja predstavlja spoj mčake, majmuna i ptice, a ime je dobila po legendarnom muzičaru Viniciusu de Moraesu.

Ipak, “Vučko” je do danas ostao jedna od najsimpatičnijih olimpijskih maskota. U februaru 1984. godine u cijeloj Jugoslaviji na svakom koraku mogli ste da sretnete ovu simpatičnu maskotu, a na televiziji se “Vučko” pojavljivao na sankama, skijama i klizaljkama pjevajući “Sarajevooooo”.

Inače, Igre 2024. obilježiće povratak Olimpijskih igara u Pariz nakon 100 godina. Pariz je prvi put bio domaćin Olimpijskih igara 1900, a zatim 1924. godine.

Francuska prijestolnica postaće drugi grad koji je tri puta ugostio Olimpijske igre, nakon Londona (1908, 1948. i 2012. godine).

Pariski sistem javnog prijevoza (RATP) osigurao je više od 3.000 agenata s uređajima za prevođenje podržanim vještačkom inteligencijom kako bi pomogli stotinama hiljada turista u navigaciji tokom Olimpijskih igara.

Neće biti klima-uređaja u sobama sportista na Igrama u Parizu 2024, koji je obećao da će biti domaćin “najzelenijih” igara ikada.

Umjesto toga, zgrade u Olimpijskom selu imaju sistem hlađenja, koji crpi vodu iz podzemlja, a fasade su prilagođene tako da imaju malo direktnog padanja Sunčevih zraka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније