Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

Maksim Živaljević

22. 07. 2024. 14:14 >> 15:22
Čitaj mi:

hronologija učešća "ajkula" na oi

Nedosanjana medalja i nova nada u najmlađu ekipu

Crnogorski vaterpolisti, uvijek na Olimpijskim igrama, tri puta u polufinalu, bez medalje. I sada Pariz. Nova nada, ali biće nikad teže. Od 28. jula predstavljaće nas najmlađa ikad vaterpolo olimpijska ekipa, bez ijednog igrača koji je pripadao fantastičnoj generaciji tokom prve dekade reprezentacije Crne Gore.

Evropsko prvenstvo u Malagi 2008. godine nagovijestilo je dug zvjezdani put vaterpolo selekcije Crne Gore i činilo se sigurno osvajanje olimpijske medalje. Ne samo jedne.

Ekipa koju je oblikovao i upakovao Petar Porobić osvojila je zlato na Evropskom prvenstvu i otputovala u Peking kao jedan od favorita. Na startu turnira protiv Mađarske 10:10, potom čak 12:0 protiv Kanade, 10:6 pobjeda nad Grčkom, ali i 6:12 u susretu sa Španijom.

Ogroman ulog je bio u posljednjem meču, sa Australijom. Direktan duel za plasman u četvrtfinale. Odgovarao nam je remi i bilo je na kraju 5:5, za 3. mjesto na tabeli. Presudila je odbrana Miloša Šćepanovića u posljednjim trenucima meča.

U četvrtfinalu protiv Hrvatske 7:6 i poraz u polufinalu 9:11 od čuvene selekcije Mađarske koja je u Pekingu treći put zaredom osvojila olimpijsko zlato. Srebro je pripalo SAD, a bronza Srbiji koja je pobijedila crnogorsku reprezentaciju 6:4.

Crna Gora na Olimpijskim igrama u Pekingu

Zdravko Radić, Draško Brguljan, Vjekoslav Pasković, Nikola Vukčević, Nikola Janović, Milan Tičić, Mlađan Janović, Veljko Uskoković, Aleksandar Ivović, Boris Zlaković, Vladimir Gojković, Predrag Jokić, Miloš Šćepanović. Selektor: Petar Porobić.

Zenit generacije očekivao se u Londonu 2012. godine. U međuvremenu je ekipu preuzeo Ranko Perović, a prvi protivnik na Igrama je bila selekcija SAD. Dogodio se poraz 7:8 koji je potrt pobjedom nad Mađarskom 11:10, remijem sa Srbijom 11:11 i očekivanim plusevima protiv autsajdera, Rumunije 12:8, i Velike Britanije 13:4.

U četvrtfinalu odlična utakmica protiv Španije 11:9, ali kao i četiri godine ranije dva poraza na kraju turnira. Prvo od Hrvatske (5:7) koja je trijumfovala u Londonu sa svih osam pobjeda, a u meču za bronzu od Srbije 11:12. Crna Gora je na toj utakmici vodila, u posljednjoj četvrtini 11:8! Srebrna medalja je pripala Italiji.

Crna Gora na Olimpijskim igrama u Londonu

Denis Šefik, Draško Brguljan, Vjekoslav Pasković, Antonio Petrović, Dragan Drašković, Aleksandar Radović, Mlađan Janović, Nikola Janović, Aleksandar Ivović, Boris Zloković, Vladimir Gojković, Predrag Jokić, Miloš Šćepanović. Selektor: Ranko Perović.

Nova prilika da se stigne do pobjedničkog postolja na Olimpijskim igrama ukazala se u Rio de Žaneiru. I za taj turnir uvertira je bila osvajanje medalje na Evropskom prvenstvu. Uoči Londona srebro u Ajndhovenu, a 2016. godine takođe drugo mjesto, u Beogradu.

Turnir u Riju je počeo pobjedom nad Francuskom 7:4. Uslijedila su dva poraza, Hrvatska 7:8, Italija 5:6. Protiv Amerikanaca je bilo 8:5, sa Španijom 9:9.

Crna Gora se našla na 4. mjestu u grupi i morala je protiv Mađarske u četvrtfinalu. Odlučivali su peterci i naš tim se treći put našao u polufinalu Olimpijskih igara, bilo je 9:9, pa 13:11.

U Pekingu smo bili ljuti na sudije u polufinalu, u Londonu je čudesno ispuštena ogromna prednost u posljednjoj utakmici, a u Brazilu završnica turnira je u potpunosti pripala rivalima. Hrvatskoj u polufinalu 8:12, Italiji u meču za bronzu 10:12. Olimpijsko zlato je otišlo u Srbiju.

Crna Gora na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru

Zdravko Radić, Draško Brguljan, Vjekoslav Pasković, Antonio Petrović, Darko Brguljan, Aleksandar Radović, Mlađan Janović, Uroš Čučković, Aleksandar Ivović, Saša Mišić, Filip Klikovac, Predrag Jokić, Miloš Šćepanović. Selektor: Vladimir Gojković.

Nizale su se olimpijske igre i kako je vrijeme odmicalo sve je bio manji plam nade da će vaterpolo donijeti odličje crnogorskom olimpijskom pokretu.

Odlično odigrane kvalifikacije u Roterdamu odvele su selekciju Vladimira Gojkovića na olimpijski turnir u Tokiju. Igre su zbog pandemije korona virusa kasnile godinu i nije nam se posrećilo.

Znalo se da je za plasman u četvrtfinale presudna prva utakmica u grupi. Baš taj meč protiv Australije je bio i najbolja partija crnogorske reprezentacije na tom takmičenju - 15:10. Španija je potom bila bolja 8:6 kao i preostala dva giganta u grupi, Srbija (13:6) i Hrvatska (10:4).

Protiv Kazahstana nije bilo dileme, pobjeda 19:12, a u četvrtfinalu sa Grčkom 4:10 i Crna Gora je prvi put ostala bez plasmana među četiri najbolje ekipe na Olimpijskim igrama.

Nije bilo bolje ni do kraja nadmetanja. Hrvatska je još jednom pobijedila (10:12) a u posljednjoj utakmici, sa Italijom, vrlo čudna završnica, kao da je neko želio da bude neriješeno i da o 7. mjestu odlučuju peterci. Italija je bila uspješnija 18:17 (14:14).

Crna Gora na Olimpijskim igrama u Tokiju

Slaven Kandić, Draško Brguljan, Miroslav Perković, Marko Petković, Uroš Čučković, Vlado Popadić, Stefan Vidović, Aleksa Ukropina, Aleksandar Ivović, Vladan Spaić, Dušan Matković, Dušan Banićević, Petar Tešanović. Selektor: Vladimir Gojković.

Predstoji Pariz 2024. Gojković će i treći put da predvodi reprezentaciju na Olimpijskim igrama, šestorica iz Tokija su ponovo izabrani, ali nije nijedan iz Rija.

Generacija koja ima četiri medalje sa evropskih prvenstava i koja je bila svjetski vicešampion 2013.godine sišla je sa scene, iznenađujuće bez olimpijske medalje.

Predstojeći turnir je najveći mogući izazov za novi crnogorski vaterpolo talas. Prvi meč je sa Hrvatskom, aktuelnim svjetskim šampionom i drugoplasiranom ekipom na posljednjem Evropskom prvenstvu, sada jačom za Mara Jokovića.

U 2. kolu je susret sa Grčkom koja je skoro ista kao i u Tokiju gdje je igrala u finalu. Uslijediće meč sa Italijom, a "azuri" su ponovo favoriti.

U pretposljednjem kolu takmičenja u grupi susret sa SAD, timom koji je nikad jači, bolji možda nego i u Pekingu gdje je 2008. godine osvojio posljednju od šest olimpijskih medalja. Peto kolo trebalo bi da bude najlakše, tada je utakmica sa Rumunijom. Četiri ekipe naći će se u četvrtfinalu.

U drugoj grupi su Španija, Mađarska, Srbija, Francuska, Australija i Japan.

Crna Gora na Olimpijskim igrama u Parizu

Dejan Lazović, Marko Mršić, Miroslav Perković, Jovan Vujović, Aljoša Mačić, Vlado Popadić, Stefan Vidović, Bogdan Đurđić, Đuro Radović, Vladan Spaić, Dušan Matković, Vasilije Radović, Petar Tešanović. Selektor: Vladimir Gojković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније