Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolektivni sportovi

L.V.

22. 07. 2024. 15:22 >> 15:22
Čitaj mi:

OLIMPIJSKI FUDBALSKI TURNIR

Fudbalske zvijezde koje ćemo gledati na OI: Alvares u trci za jedini pehar koji mu fali

Prije zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara, već u srijedu kreće fudbalski turnir u Parizu kada će utakmicama Argentina-Maroko, odnosno Španija-Uzbeiksitan početi borba za olimpijskog prvaka u fudbalu.

Dan kasnije kreće i takmičenje u ženskoj konkurenciji.

Olimpijski turnir je prilika da mlađi fubaleri dođu do izražaja, i mnogi velikani ovog sporta su svoj proboj upravo imali na olimpijskim igrama.

Pravila međutim nalažu da svaka ekipa može da ima maksimalno tri igrača koji su stariji od 23 godine.

Po mnogima Argentina je prvi favorit olimpijskog turnira, ekipa koju sa klupe predvodi legednarni fudbaler Liverpula i Barselone Havijer Maskerano bi mogla da dođe do trećeg olimpijskog zlata.

Jedna od prvih zvijezda tima je Hulijan Alvares, 24-godišnji fudbaler Mančester Sitija koji je bio dio nacionalnog tima koji je osvojio skoro završenu Kopa Ameriku.

Napadač Sitija u svojim vitrinama ima medalju iz svakog mogućeg takmičenja u kojem je nastupio.

Tako je kao fudbaler River Plejta osvojio i prvenstvo i kup, i Kopa libertadores, kao fudbaler Sitija je osvojio dvije Premijer lige, FA kup, Ligu šampiona, Svjetsko klupsko prvenstvo, UEFA superkup.

Sa nacionalnim timom ima osvojen Mundijal kao i dvije Kopa Amerike, tako da su Olimpijske igre jedino prvenstvo koje mu fali u vitrini.

Osim njega Argentinu će predstavljati i Nikolas Otamendi kao i Heronimo Rulji, kao igrači stariji od 23 godine.

ALEKSANDR LAKAZET

Francusku reprezentaciju na Olimpijskim igrama vodi jedan od najboljih fudbalera "trikolora" svih vremena Tijeri Anri.

On je za kapitena tima odabrao iskusnog 33-godišnjeg napadača Liona Aleksandr Lakazeta.

"Tijeri i ja imamo istu ambiciju, da odemo do kraja i osvojimo turnir na našem terenu. Sama činjenica da smo domaćini nam je dodatna motivacija", kazao je Lakazet.

Napadač Liona nije igrao za reprezentaciju od 2017. godine, ali je prošle godine postigao 22 gola na 35 utakmica za klub iz Lige 1.

Njemu će u grupi igrača preko 23 godine praviti društvo Loik Bade iz Sevilje, kao i Žan Filip Mateta iz Kristal Palasa.

AŠRAF HAKIMI

Jedan od najboljih fudbalera Mundijala 2022. godine kada je nosio Marokance do polufinala turnira.

Sada 25-godišnji desni bek PSŽ-a je dobio dozvolu od svog kluba da propusti pripreme i pomogne reprezentaciji u borbi na olimpijskom turniru.

Osim njega u igrače preko 23 godine idu 35-godišnji golman RS Berkana Munir Mohamedi, kao i Sufen Rahimi 28-godišnji napadač Al Aina.

FERMIN LOPEZ

Mladi 21-godišnji fudbaler Barselone je uz Aleksa Baenu iz Viljareala jedini igrač koji je bio dio tima "furije" koja je osvojila Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Momak koji igra na poziciji krila u Barseloni, imao je dobru sezonu iza sebe sa 11 golova u svim takmičenjima.

Osim njega iz Barsekibe su tu i jedan od najvećih talenata na poziciji štopera Po Kubarsi, kao i Erik Garsija.

Ukoliko Španija osvoji zlato, Lopez i Baena bi postali prvi igrači u istoriji koji su istog ljeta uzeli i evropsko prvenstvo i olimpijske igre.

NABI KEITA

Bivši vezni fudbaler Liverpula biće kapiten svoje Gvineje, na njihovom drugom nastupu u istorji na olimpijskim igrama.

Momak koji je sa Liverpulom osvojio sve, nije imao baš najbolju sezonu u Verderu budući da je igrao tek pet utakmica zbog povreda i suspenzije.

Ipak, 29-godišnji vezista je najveće ime svoje reprezentacije uz Ilaiš Moribu, nekada velikog talenta Barselone koji se posljednjih sezona "traži".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније