Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.M. [ N1 ]

01. 05. 2023. 22:47   >>  22:47 1

KAKO OBEZBIJEDITI MIRAN SAN

Šta znači kada se okrećete noću dok spavate?

Prosječan spavač se okreće 40 do 50 puta tokom noći. Kad smo neispavani, možda se manje krećemo, ali u normalnim okolnostima, prirodno smo aktivniji tokom prve faze ili laganog sna, kao i REM faze sna, nego što smo u drugim fazama sna.

Većina nas se donekle pomjera u snu, ali ima i onih koji se pretjerano okreću. Bilo da ste sami primijetili ili vam je to rekao pomalo iznervirani partner koji vam je dao do znanja da ga udarate svake večeri, možda se pitate da li je vaše noćno kretanje razlog za brigu.

Šta znači okretanje u snu?

Prema mišljenju kiropraktičara i stručnjaka za funkcionalnu medicinu dr Szejsi Stivenson, savršeno je normalno da se okrećete dok spavate.

U stvari, tvrdi ona, prosječan spavač se okreće 40 do 50 puta tokom noći. Međutim, okretanje na određene načine može da bude znak problema, piše Mind Body Green.

Posebni tipovi pokreta u snu, kao što su sindrom nemirnih nogu i periodični poremećaji pokreta udova, objašnjava dr Stivenson, povezani su sa stresom, depresijom, faktorima načina života poput konzumiranja kofeina u većim količinama, pa čak i određenim zdravstvenim stanjima, od dijabetesa, srčanih bolesti i apneje do ADHD-a, PTSP-a i čestih noćnih mora.

„Znamo da su ti poremećaji spavanja, ako ne i sami pokreti, povezani s lošijim kvalitetom sna, ali ako se tokom dana osjećate odmorno, vjerovatno nemate problema. Međutim, ako u nekim trenucima tokom dana osjetite da bi vam dobro došlo spavanje, to je pokazatelj da možda ne spavate dovoljno ili da imate loš kvalitet sna“, kaže doktorka.

Ako ste često umorni i borite se s okretanjem u krevetu ili nemirnim nogama, možda postoji problem i možda je vreme da nešto preduzmete.

Kako obezbijediti miran san?

Ako ste zabrinuti zbog toga koliko se noću okrećete, doktorka nudi nekoliko pristupa kako biste obezbijedili kvalitetan san i ograničili kretanje:

Vježbajte ranije tokom dana: Ako ste ljubitelj dobrog večernjeg vježbanja, loša vijest je da to može dovesti do toga da vaše tijelo ne bude spremno za opuštanje, jer je puno energije.

„Jedna stvar koju možete da pokušate da mirnije i kvalitetnije spavate jeste da ne vježbate uveče, već ujutru, naročito ako imate sindrom nemirnih nogu.“, savjetuje Stivenson

Vodite računa o svojoj ishrani: Naša ishrana uveliko utiče na to koliko dobro spavamo, a doktorka napominje da ona s manje soli, šećera i kofeina, a više vitamina B12, gvožđa, folata i magnezijuma, može da pomogne.

„Povećajte unos cjelovite hrane, posebno povrća, i riješite se nezdrave hrane. Možda ćete primijetiti da vam se pokreti tokom spavanja znatno smanjuju“, kaže ona.

A u slučaju sindroma nemirnih nogu, ona dodaje da je povezan sa nedostatkom gvožđa, pa razgovarajte sa svojim doktorom o tome.

Poboljšajte svoju higijenu spavanja: Ne možemo da govorimo o boljem snu, a da ne spomenemo opštu higijenu spavanja.

„Stvari poput početka opuštanja sat ili dva prije spavanja, obavljanja nestimulirajućih aktivnosti i prigušivanja svijetla u vašem domu, samo su neki od načina da poboljšate svoju rutinu spavanja“, kaže dr Stivenson.

Provodite manje vremena na telefonu pred spavanja i održavajte svoju spavaću sobu čistom, hladnom i tamnom, dodaje ona, kako biste sebi pomogli da postignete čvršći san.

Osim navedenog probajte da odbacite popodnevnu šoljicu kafe i provjerite sve ljekove koje uzimate, jer neki lekovi poput antidepresiva i antihistaminika, kogu da utiču na kvalitet sna, prenosi Večernji.hr.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније