Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

30. 09. 2024. 08:30 >> 08:30
Čitaj mi:

BIZARNE AUKCIJE

Šta sve može da se kupi onlajn?

Od tegli sa vazduhom koji je udisao lično Bred Pit, preko istorijski neprocjenjivih spisa i predmeta za koje ljudi ni ne znaju da postoje, pa sve do djelova tijela poznatih istorijskih ličnosti. Ponuda na bizarnim onlajn aukcijama širom svijeta nikada nije bila raznovrsnija.

 


Prst, palac i zub
Italijanski moreplovac i naučnik Galileo Galilej, pored svih tragova koje je ostavio u istoriji i nauci, za sobom je ostavio i prst, nožni palac i zub, koji su 2009. godine ponovo otkriveni.

Naime, 95 godina nakon njegove smrti, katolička crkva je odbila da sahrani Galilea, pa je istoričar i naučnik Đovani Tarđoni Toceti iskoristio priliku, isjekao djelove tijela i izvadio jedan zub, prije nego što je Galileo konačno sahranjen. Ovi djelovi tijela išli su iz ruke u ruku sve dok nisu izgubljeni 1905. godine. Kada su pronađeni poslije više od 100 godina, ponuđeni su na aukciji i prodati za nepoznatu sumu novca kao “neidentifikovani predmeti”.

Odrubljena glava
U maju 2011. godine, na aukciji u Irskoj, našla se odrubljena glava svetog Vitalija. Početna cijena ovog “predmeta” bila je 300 dolara, a na kraju je jedan holivudski glumac kupio za deset puta veću sumu - 3.500 dolara. Iako su bile ponuđene i veće cifre (10.000 dolara, na primjer), nisu bile prihvaćene, jer nije bilo dozvoljeno da kupac glavu iznese iz Irske.

Musolinijev mozak
Edvard Gijar, predsjednik francuskog Aukcijskog društva, rekao je da je mozak čuvene Marije Antoanete najvjerovatnije prodat na aukciji, iako ovo nije nikada dokazano.

U isto vrijeme, na Ibeju su se prodavali krv i mozak Benita Musolinija, čije je tijelo, prema riječima njegove unuke Alesandre, nakon autopsije, ukradeno iz bolnice u Milanu. Početna cijena Musolinijeve krvi i mozga bila je 22.290 eura, ali je pala na 15.000. Ova bizarna aukcija, međutim, nikada nije završena, jer je Ibej stavio zabranu na nju, budući da sama kompanija zabranjuje prodaju “bilo kakvog ljudskog organskog materijala”.

Kosa
U Indiji je čest običaj da ljudi, kao žrtvu bogovima, sijeku i prinose svoju kosu. Kosa Indijaca je veoma cijenjena na tržištu, jer je kvalitetna, jaka i tanka, a koristi se uglavnom za proizvodnju perika.

Osim toga, i kosa poznatih ličnosti je veoma popularna i ima veliku cijenu na tržištu.

Staklena bočica u kojoj su se nalazile vlasi Elvisa Prislija, prodata je za 4.160 dolara. Na Internet aukciji 2002. godine, Elvisova lokna prodata je za 115.000 dolara i pobijedila je dotadašnju cijenu kose Džona Lenona od 48.000 dolara, Betovene kose (7.300 dolara) i pramenova kose Džona F. Kenedija (3.000 dolara).

Jedini koji je uspio da parira Prislijevoj aukciji i da je na kraju i pobijedi, bio je Če Gevara, čiji su otisci i fotografije leša prodate za nevjerovatnih 119.000 dolara.

Ruka mumije
Tokom 2007. godine, na njujorškoj aukciji pojavio se neobičan predmet - ruka nepoznate egipatske mumije. Ovaj predmet je prodat Andreasu Karlsonu– vlasniku Santa Monika galerije, za 4.500 dolara.

Noga
Izvjesni Britanac Džon Vud je bio teško povrijeđen kada je 2006. godine preživio avionsku nesreću. Nekoliko godina kasnije, zbog komplikacija, amputirana mu je noga. Ipak, Džon je svoj ud sačuvao i držao ga je u pušnici. Dok je boravio u Sjevernoj Karolini, pušnica je, zajedno sa nogom, prodata na aukciji. Nakon tužbe, Vud je dobio nazad svoju nogu, neko vrijeme je čuvao u torbi za golf palice, a zatim u ormanu.

Skeleti
Prije pet godina, na aukciji u Pensilvaniji, prodata su dva kostura - muški i ženski. Skeleti, stari najmanje 100 godina, postali su vlasništvo jednog kolekcionara bizarnih stvari. Ženski kostur je koštao 950, a muški 900 dolara.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније