Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

04. 09. 2024. 13:08 >> 13:09
Čitaj mi:

VUJOVIĆ

"Ratkovićeve večeri živo svjedočanstvo o trajanju umjetnosti u našim životima"

Ratkovićeve večeri poezije ostavljaju neizbrisiv trag u crnogorskom kulturnom prostoru, donose trenutke dubokog promišljanja, radosti i inspiracije za buduća postignuća, a taj festival je prilika da se prisjetimo velikih imena naše književnosti, ali i da podržimo nove glasove na poetskoj sceni, poručila je ministarke kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je, otvarajući 54. regionalni književni festival u Bijelom Polju, kazala da su Ratkovićeve večeri poezije davne 1970. na rođendan Rista Ratkovića počele nemjerljivu misiju - da omoguće besmrtnost njegovim stihovima i pun i razigran život poeziji.

„I nakon 54 godine, u kući u kojoj je odrastao, oživljavamo pjesničke slike savremenih autora iz Crne Gore, regiona i Evrope, otvarajući dijalog sa kulturnim nasljeđem ovog podneblja, ali i razgovor o razvoju poezije, dajući važan prostor novim glasovima, s čijim talentima se tek upoznajemo. Ove godine u konkurenciji za nagradu "Risto Ratković" bilo je 50 knjiga, dok je za nagradu "Ratkovićevih večeri poezije" konkurisalo 11 rukopisa. To je još jedan dokaz da je riječ o jednoj od najznačajnijih književnih manifestacija u regionu. Poznati književnici iz regiona rado su dolazili i dolaze u Bijelo Polje da podrže i upotpune svetkovinu siha i poezije“, rekla je Vujović.

Istakla je da festival nije samo prilika da se prisjetimo velikih imena naše književnosti, već i trenutak da podržimo i promovišemo nove glasove, one koji tek dolaze na poetsku scenu, noseći sa sobom svježinu, autentičnost i snagu svoje generacije.

„Poezija je kroz svoju dugu istoriju bila slavljena, instrumentalizovana, zabranjivana i vjerovatno se u tim različitim društvenim previranjima, govorilo o mogućem kraju poezije kakvu znamo, nipodaštavajući njenu trasformativnu moć i širinu kojom svaki put izmakne pred konačnosti i definicijama. Ona nastavlja da živi, razvija svoj tajni jezik koji svojom magijom čitaoce uvlači u naizgled poznat prostor, iz kojeg izlaze izmijenjeni. Preispituje društvene norme, poništava zakone tržišta i dovodi u pitanje cijelokupnu konstrukciju kapitalističkog svijeta uprkos kojoj vješto opstaje, opire se, možda i kao jedna od posljednjih brana slobodne misli“, poručila je Vujović.

Ratkovićeve večeri poezije su, kako je primijetila, uspješno osluškivale tendencije i pratile razvoj savremene poezije, i nagrade koje dodjeljuju postale su referentni kompas kada je u pitanju prepoznavanje autentičnih pjesničkih ostvarenja.

"Uz tradiocionalna čitanja poezije, likovni i pozorišni program, kao i promocije knjiga koje je ova ustanova objavila, značajno je što će ove godine biti organizovana i književna radionica za srednjoškolce koja na interaktivan način mlade uključuje u proces stvaranja“, kazala je Vujović.

Ovogodišnji festival, kako je istakla, dočekan je sa ponosom što je očuvano ne samo sjećanje na Rista Ratkovića, već i nasljeđe njegovog stvaralačkog opusa koji poput Lima koji teče morem, teče savremenom poezijom i ne prestaje da inspiriše pjesnike i pjesnikinje.

„U narednom periodu očekujemo da će Ratkovićeve večeri poezije nastaviti svojim programskim sadržajima tokom cijele godine da čine književni život u Crnoj Gori bogatijim, a da će ova poetska čitanja i pjesnički susreti inspirisati i postati uzor”, rekla je Vujović.

Ministarstvo kulture i medija, kako je istakla, prepoznaje i podržava značaj poezije, kako bi se očuvala njena vrijednost i snaga prenijela na nove generacije.

„Podržavamo inicijative koje će poeziju i umjetnost učiniti dostupnim široj javnosti. Kroz konkurs „Razvoj kulture na sjeveru“ podržali smo 65 projekata sa 238 hiljada eura. Naš zadatak je da stvorimo uslove u kojima će umjetnost i poezija ne samo opstati, već i cvjetati. To podrazumijeva strateško planiranje, ulaganje u kulturnu infrastrukturu i prepoznavanje kulture kao vitalnog segmenta društvenog života“, poruka je Vujović.

Zahvalila je učesnicima, pjesnicima, umjetnicima, i naravno publici, koja svojim prisustvom daje smisao događaju.

“Bez vas, bez vašeg sluha za ljepotu riječi, ovaj festival ne bi bio ono što jeste – živo svjedočanstvo o trajanju umjetnosti u našim životima. Uvjereni smo da će i ove Ratkovićeve večeri poezije ostaviti neizbrisiv trag, kako u našim srcima, tako i u crnogorskom kulturnom prostoru, i da će nam svima donijeti trenutke dubokog promišljanja, radosti i inspiracije za buduća postignuća”, zaključila je Vujović.

Književni opus Rista Ratkovića nije obiman, ali je značajan. Britko je razjedinio učmalu uprosječenost i rudimentarnu zaostalost, iznoseći na sagledavanje filozofski bitnu nit suštine življenja, saopštio je predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, upoznajući učesnike i brojnu publiku sa likom i djelom književnika rođenog u Bijelom Polju, po kojem je književna manifestacija dobila naziv.

„Duboko emotivan, ranjiv, ‘zaklan a ne preklan’, narodski rečeno, borio se sa životnim nedaćama i nesrećama, čime je znatan dio njegovog stvaralaštva obojen. Realni i ontološki likovi obitavaju u realnosti sadašnjice (gazde, ratni profiteri, loši karakteri, osobe niskog morala, sudbine s hamletovskim zapletima), portretisani književno nadahnuto, samo su galerija Rista Ratkovića iz vilajetske sandžačke kolijevke“, istakao je Smolović.

Za direktora JU Ratkovićeve večeri poezije Kemala Musića, RVP su mjesto ukrštenja poetika. Snagom umjetnosti ovdje nastaju djela neprolazne vrijednosti. Iz godine u godinu, na RVP doživljavamo sveobuhvatno shvatanje života i svijeta.

Učvršćujemo naše temelje na promišljanjima i saznanjima, tradiciji i kulturi. Sve u cilju njegovanja stvaralaštva i umjetničkog oblikovanja pojedinca i kolektiva, sa ambicijom da to bude znak prepoznavanja vrijednosti i suvi pečat na bogatoj crnogorskoj umjetničkoj sceni“, kazao je Musić.

Nakon međunarodne pjesničke večeri izvedena je monodrama „Ono što zovem zaborav“ po tekstu Lorana Movinjea u izvođenju Filipa Grinvalda.

Književna manifestacija nastavljena je danas u podne, kada se održava književna radionica za srednjoškolce koju će voditi Milka Španjević i Edin Smailović.

Gost radionice biće Dobrivoje Stanojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније