Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

02. 09. 2024. 09:37 >> 09:37
Čitaj mi:

Književno - muzičko veče

„Čarolija poezije i tradicionalne muzike“ u srijedu u Njegoševom parku

Književno - muzičko veče „Čarolija poezije i tradicionalne muzike“ u okviru kojeg će se podgoričkoj publici predstaviti poznati hrvatski pjesnik Ivan Herceg, world music diva Dunja Knebl i Nina Romić, jedna od najcjenjenijih hrvatskih kantautorki mlađe generacije, održaće se u srijedu, 4. septembra na sceni u Njegoševom parku, u 20 sati.

Program će moderirati urednica književnog programa KIC-a, Valentina Knežević.

Veče uvršteno u program manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto” organizuju KIC „Budo Tomović” i Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, a organizuje se u okviru međunarodne saradnje KIC-a i Hrvatskog društva pisaca.

Više o učesnicima:

Ivan Herceg, pjesnik, prozaik i urednik, rođen je 1970. u Krapini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je hrvatski jezik i književnost i južnoslavenske filologije. Živi u Zagrebu i radi kao urednik u Jutarnjem listu. Glavni je urednik časopisa Poezija i Biblioteke Poezije te direktor festivala Stih u regiji (SUR). Uvršten je u preglede, panorame i antologije savremenog hrvatskog pjesništva. Član je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. centra.

Pjesme su mu prevođene na petnaestak jezika, među ostalima na slovenački, poljski, makedonski, bugarski, njemački, francuski, engleski i kineski. Učestvovao je na mnogim pjesničkim festivalima, kao što su: Poetry International, Rotterdam, 2009, Curtea de Arges poetry nights, Bukurešt i Curtea de Arges, 2011, Beijing Poetry Festival, Peking, 2011, Chapbook Festival, New York, 2012. i Voix Vives, Sete, 2014, Trans/Missions - Three Seas, Rzeszow, 2022., i Struške večeri poezije, Struga, 2023.

Objavio je:

- Naša druga imena (poezija, Zagreb, 1994.), nagrada „Goran” za mlade pjesnike
- Noć na asfaltu (poezija, Karlovac, 1996.), nagrada „Zdravko Pucak”
- Snimke zemaljskih uzdaha (poezija, Zagreb, 1997.)
- Anđeli u koroti (poezija, Zagreb, 2004.)
- Nepravilnosti (poezija, Zagreb, 2007.)
- Koliko će nas ostati (izabrane pjesme, na slovenski prevela Slavica Šavli, Ljubljana, 2009.)
- Goli (kratke priče, Zagreb, 2011.)
- Kad će doći Babilon (poezija, Zagreb, 2013.), nagrada „Rikard Jorgovanić“
- Warsaw, Warsaw (izabrane pjesme, na poljski prevela Natalia Wyszogrodzka-Liberadzka, Gdanjsk, 2014.)
- Nepravilnosti (pjesme, na bugarski prevela Ljudmila Mindova, Sofija, 2014.)
- Noćni ljudi (izabrane pjesme, na makedonski preveo Vladimir Martinovski, Skoplje, 2021.)
- Dvostruki život (izabrane pjesme, na albanski prevela Linda Mala, Priština, 2023.)

Nina Romić, kantautorka iz Zagreba, na muzičkoj sceni debitovala je albumom „Daljine” 2010. godine, a drugim albumom „Ptice” osvojila je kritiku širom Hrvatske i regiona te se našla na većini top-lista muzičkih ostvarenja za 2012. godinu. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi „Stablo” 2014, koji je osvojio prestižnu nominaciju „IMPALA” za najbolji evropski album i „Sloboda” 2018. Godine. 2023. izlazi Ninin album „Jezero", lična priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetla. Glavna saradnica i aranžerka na albumu „Jezero“ je muzičarka i multi-instrumentalistkinja Jelena Galić s kojom Nina dijeli muzički senzibilitet posljednjih nekoliko godina. Osim vlastitog muzičkog stvaralaštva, Nina Romić je svojim djelovanjem izrazito doprinijela i razvoju hrvatske kantautorske scene kroz razne projekte, među kojima se posebno ističe Začarana Močvara, program koji se bavi afirmacijom kantautorske muzike.

Ninin glas osvaja i obuzima emocijom, a njeni koncerti popraćeni vrhunskim muzičarima putovanje su u središte vlastitog identiteta.

Dunja Knebl počela je javno nastupati 1993. s repertoarom malo poznatih hrvatskih narodnih pjesama. Pjesme obrađuje na osnovu notnih i tekstualnih zapisa koje pronalazi u knjigama - zbirkama. Dosad je snimila ukupno 21 album od kojih su 16 objavljeni kao kompaktne ploče/kasete, 5 albuma objavila je u vlastitom online izdanju na adresi: https://dunjaknebl.bandcamp.com/, te više pjesama na raznim kompilacijama.

Rođena je u Zagrebu gdje je završila gimnaziju i diplomirala 1969. na Filozofskom fakultetu (engleski i ruski jezik), a radila je veći dio života, do svoje 47. godine, kao prevoditeljka i profesorica jezika. Živjela je više godina u SAD-u, Rusiji i Indoneziji, pa se na njenom repertoaru mogu naći pjesme i iz tih zemalja.

Više info - Valentina Knežević, urednica informativno - edukativnog programa KIC-a 067 818 594.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније