Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

03. 09. 2024. 21:57 >> 21:57

U BIJELOM POLJU

Otvorene Ratkovićeve večeri poezije

U Bijelom Polju večeras su svečano otvorene 54. Ratkovićeve večeri poezije, jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u Crnoj Gori.

Ovogodišnju manifestaciju otvorila je na književnoj večeri „Eno ga po moru teče Lim“ ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je istakla da resorno ministarstvo prepoznaje i podržava značaj poezije, kako bi se očuvala njena vrijednost i snaga prenijela na nove generacije.

„Podržavamo inicijative koje poeziju i umjetnost čine dostupnim široj javnosti. Kroz konkurs „Razvoj kulture na sjeveru“ podržali smo 65 projekata sa 238 hiljada eura. Naš zadatak je da stvorimo uslove u kojima će umjetnost i poezija ne samo opstati, već i cvjetati“, istakla je Vujović.

Ona je najavila nastavak ulaganja u kulturnu infrastrukturu, strateško planiranje, podršku mladim pjesnicima i kulturnim radnicima, kao i organizovanje kulturnih manifestacija i promociju poezije u obrazovnim i kulturnim ustanovama i prije svega prepoznavanje kulture kao vitalnog segmenta društvenog života.

„Uvjereni smo da će i ove Ratkovićeve večeri poezije ostaviti neizbrisiv trag, kako u našim srcima, tako i u crnogorskom kulturnom prostoru, i da će nam svima donijeti trenutke dubokog promišljanja, radosti i inspiracije za buduća postignuća“, kazala je ministarka kulture i medija.

Književni opus Rista Ratkovića nije obiman, ali je značajan. Britko je razjedinio učmalu uprosječenost i rudimentarnu zaostalost, iznoseći na sagledavanje filozofski bitnu nit suštine življenja, saopštio je predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, upoznajući učesnike i brojnu publiku sa likom i djelom književnika rođenog u Bijelom Polju, po kojem je književna manifestacija dobila naziv.

„Duboko emotivan, ranjiv, ‘zaklan a ne preklan’, narodski rečeno, borio se sa životnim nedaćama i nesrećama, čime je znatan dio njegovog stvaralaštva obojen. Realni i ontološki likovi obitavaju u realnosti sadašnjice (gazde, ratni profiteri, loši karakteri, osobe niskog morala, sudbine s hamletovskim zapletima), portretisani književno nadahnuto, samo su galerija Rista Ratkovića iz vilajetske sandžačke kolijevke“, istakao je Smolović.

Za direktora JU Ratkovićeve večeri poezije Kemala Musića, RVP su mjesto ukrštenja poetika. Snagom umjetnosti ovdje nastaju djela neprolazne vrijednosti. Iz godine u godinu, na RVP doživljavamo sveobuhvatno shvatanje života i svijeta.

Učvršćujemo naše temelje na promišljanjima i saznanjima, tradiciji i kulturi. Sve u cilju njegovanja stvaralaštva i umjetničkog oblikovanja pojedinca i kolektiva, sa ambicijom da to bude znak prepoznavanja vrijednosti i suvi pečat na bogatoj crnogorskoj umjetničkoj sceni“, kazao je Musić.

Nakon međunarodne pjesničke večeri izvedena je monodrama „Ono što zovem zaborav“ po tekstu Lorana Movinjea u izvođenju Filipa Grinvalda.

Književna manifestacija nastavlja se sjutra u 12h, kada će biti održana književna radionica za srednjoškolce koju će voditi Milka Španjević i Edin Smailović.

Gost radionice biće Dobrivoje Stanojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније