Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

29. 08. 2024. 20:01 >> 20:49
1
Čitaj mi:

BOŽOVIĆ

Čamgoz bio bezbjednosna prijetnja, izručen uz pojačane mjere bezbjednosti

Ministar pravde Bojan Božović kazao je na press konferenciji da je ukinuto rješenje ministra pravde od 22. januara 2024. godine i doneseno rješenje kojim se dozvoljava izručenje Turskoj Binali Camgoza.

On je naveo da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost u srijedu zaključilo da je Čamgoz prijetnja po unutrašnju bezbjednost Crne Gore.

"Niko od prisutnih se nije protivio jučerašnjim zaključkom Vijeća za bezbjednost", kazao je on.

Napomenuo je da je ova odluka konačna.

Dodao je da Evropski sud za ljudska prava konstatovao da postoje nesmetani uslovi u turskim zatvorima za lica sa invaliditetom.

"Sve institucije su sugerisale ministartvu pravde da postupimo ovako, posebno uvažavajući sve zaključke sa sjednice Vijeća za bezbjednost. Ovo je konačno rješenje",  poručio je Božović.

 Božović je rekao da je prilikom donošenja odluke sagledao i pismo koje je dostavila Turska u vezi Čamgoza.

Turska je izručenje Čamgoza tražila nakon njegovog hapšenja u Crnoj Gori u julu 2022. godine.

Camgoz je do kraja prošle godine bio u pritvoru, nakon čega je prebačen u Prihvatilište za strance.

Bivši ministar pravde Andrej Milović odbio je početkom godine da izruči Camgoza, pravdajući odluku narušenim zdravstvenim stanjem i etničkom pripadnošću turskog državljanina, iako je odlukom Višeg suda iz Podgorice, koja je 1. juna prošla godine postala pravosnažna, utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju.

Božović je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Danilo Šaranoviću, i ostalim kolegama.

"Teme iz oblasti nacionalne bezbjednosti moraju biti komunicirane transparentno. Čamgoza je Turska potraživala zbog niza krivičnih djela iz oblasti teškog kriminala", podsjetio je Šaranović.

Šaranović kaže da je ovo još jedna aktivnost koja potvrđuje da je ova akcija potvrda nikada bolje saradnje organa u Crnoj Gori.

Na pitanje novinara zbog čega večeras na pres konferenciji nije direktor Uprave policije Zoran Brđanin, Šaranović je istakao da je Brđanin sve vrijeme bio uključen u ove aktivnost.

"Večeras je ispred sektora za borbu protiv kriminala njegov rukovodilac Lazar Šćepanović, neko ko je sve vrijeme bio uključen u sve aktivnosti, i u onom periodu kada gospodin Brđanin nije bio u mandatu Uprave policije. Kao što sam kazao, tvrdnje da saradnja između svih organa obavještajno bezbjednosnih organa u Crnoj Gori je realnost", istakao je Šaranović.

Rukovodilac sektora za borbu protiv kriminala u UP Lazar Šćepanović kaže da su sluđbenici sektora za borbu protiv kriminala uz pojačane mjere bezbjednosti izvršili efikasnu ekstradiciju Binalija Čamgoza.

"Ovo lice uhapšeno je prvi put 6.7.2002, godine u Podgorici, i psojedovalo je tada falsifikovana dokumenta", podsjeća Šćepanović, koji navodi da je Čamgoz tokom ekstradicionog pritvora tražio azil.

Istakao je da je "Čamgoz bio uspostavio veze sa kriminalnim grupama u Crnoj Gori".

 "Crna Gora će biti bezbjedna i neće biti utočište kriminalnim grupama", kazao je on.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније