29.08.2024 19:29
Share Comments0 Edit
Marko Terzić

saznaje tvcg

Binali Čamgoz izručen Turskoj

Kako nezvanično saznajemo, Binali Čamgoz izručen je Turskoj.

 
 

Četrdesetjednogodišnjeg Binalija Čamgoza crnogorska policija prvi put je uhapsila po potjernici Interpola jula 2022. godine.

Prilikom hapšenja, kod sebe je imao falsifikovani pasoš na ime Mehmet Ali Bajhan. Mjesec ranije je koristeći taj falsifikovani pasoš u Budvi osnovao kompaniju "Lion & D", čija je djelatnost izgradnja nekretnina.

Većinski vlasnik i izvršni direktor kompanije je, prema podacima Centralnog registra, takođe turski državljanin Deniz Aksu. U Registru nema drugih kompanija u Crnoj Gori na njihovo ime.

Turska je po hapšenju Čamgoza 2022. godine zatražila njegovo izručenje.

Viši sud je još u aprilu 2023. godine utvrdio da su ispunjeni uslovi za to, što je potvrdio i Apelacioni u junu iste godine.

Marko Kovač, ministar pravde u tadašnjoj Vladi Dritana Abazovića, nije donio odluku o njegovom izručenju Turskoj.

Nakon što je godinu i po, od jula 2022. do decembra 2023., proveo u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, Čamgoz je prebačen u Prihvatilište za strance.

Biivši ministar pravde Andrej Milović odlučio je 22. januara da Crna Gora neće izručiti turskog državljanina Ankrari.

Ministar pravde Bojan Božović saopštio je da je prethodnih dana pristupio upoznavanju i analizi svih predmeta koji su u radu tog Ministarstva, posebno onih koji se odnose na ekstradiciju. On je za Portal RTCG naveo da smatra da je to odgovoran pristup, te da ovi predmeti shodno osjetljivosti pitanja koja tretiraju, zaslužuju prioritet.