Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

23. 06. 2024. 07:02 >> 13:05
Čitaj mi:

LUKA BAR

Ko je organizovao šverc cigareta ne zna se ni nakon pola godine

Vlada Crne Gore ukazala je u Prilogu za izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori na slučaj zaplijene cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar, čija je vrijednost preko 1,6 miliona eura. Do zapljene je došlo u decembru prošle godine, a ni nakon više od pola godine se ne zna ko su organizatori i ko je sve bio umiješan u ovaj kriminalni poduhvat.

"Stalni monitoring i pojačane mjere kontrole koje se sprovode zajedno sa ostalim institucijama iz bezbjednosno obavještajnog sistema, i u saradnji sa međunarodnim partnerima u Slobodnoj zoni Luka Bar u decembru 2023. rezultirao je sprečavanjem krijumčarenja i zapljenom 1.188 paketa cigareta (594.000 paklica), marki FM, Stella Defina i Stella Aqva. Vrijednost zaplijenjenih cigareta, koje su bile namijenjene nelegalnom otpremanju preko Luke Bar, procijenjena je na preko 1.600.000 eura. O navedenom slučaju, pored Uprave policije i nadležnog tužilaštva, obaviještene su partnerske službe, kao i carinske administracije R. Hrvatske i R. Srbije kako bi nastavili zajedničke istražne radnje, u cilju prikupljanja dodatnih informacija i preduzimanja zakonskih mjera", podsjetili su iz Vlade.

Vlada je 14. marta 2024. osnovala Koordinaciono tijelo za popis oduzete robe u Slobodnoj zoni Luka Bar" koje je usvojilo plan djelovanja za uništenje zaplijenjenih cigareta. Ekspertsku pomoć ovom tijelu pružiće EK i HMRC.

Dodaje se i da je saradnja sa međunarodnim partnerima aktivna u svim oblastima u kojima UC djeluje u suzbijanju krijumčarenja i svih vrsta prekograničnog kriminala.

Sve cigarete zaplijenjene u Baru krajem prošle godine bile su bez akciznih markica.

Iz Uprave carina tada su naveli su da je kao primalac u teretnici navedena firma Stefan Rex iz Zagreba, koja je, kako navode, na crnoj listi zbog nelegalnog prometa duvana.

Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata. U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta FM, Stela Defina i Stela Akva.

“Na osnovu analize podataka iz teretnice i analize rizika koju su sproveli službenici UPC i prikupljenih operativnih podataka, predložen je poseban nadzor ovog kontejnera, te su izvršene carinske operativne metode u smislu eventualnog otkrivanja krijumčarenja robe”, rekli su iz tada carinici.

Kako su objasnili, pošto se u ovom postupku nije pojavio primalac da bi stavio robu u neki od carinskih postupaka, agent je obaviješten da će se pristupiti detaljnom carinskom pregledu.

"Što je rezultiralo sprečavanjem krijumčarenja”, rekli su ranije carinici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније