Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

M.M.Lj. [ Radio Bar ]

10. 07. 2024. 13:24 >> 18:01

NAKON DUGE PAUZE

Feribot "Mia" u Luci Bar, otvorena linija Ankona-Bar-Drač

Na gat V Luke Bar jutros je pristao feribot “Mia” italijanske kompanije Adria ferries, čime je i zvanično otvorena, odnosno poslije duge pauze obnovljena feri-linija Ankona-Bar-Drač.

Italijanskim feribotom u Bar je jutros došlo šest automobila, jedan kamper, jedna prikolica, dva minibusa, mali kamion, te 27 putnika, među kojima je bio i predsjednik AD Barska plovidba Ćazim Alković.

Tokom jula, AF “Mia” saobraćaće dva puta nedjeljno, umjesto tri kako je najavljeno.

Izvršni direktor Barske plovidbe, Boris Mihailović i predstavnik Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Nikola Marku istakli su značaj ove linije sa ekonomskog aspekta, ali i tradicije. Kako je istakao Marku “ovo je samo početak obnove starog prijateljstva i nečega što će donijeti samo dobro našim naraštajma”.

Na Gatu 5 jutros su bili predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević i predsjednik Skupštine opštine, Branislav Nenezić.

“Zaista lijepa slika iz akvatorijuma barske luke, pored sada već tradicionalnih kruzer brodova koji u kontinuitetu posjećuju barsku luku. Po prvi put ove godine su povezane obale Crne Gore i Italije i omogućen putnički saobraćaj nakon dvije godine pauze. Siguran sam da je ovo najava neke svjetlije budućnosti i ostvarenje sna mnogih Barana da se ponovo povežu Bar i Bari tradicionalnom morskom linijom, koja je bila za sve nas u Baru, a i u Crnoj Gori, prozor u svijet”, naglasio je Raičević.

Brodom je u Bar stiglo 27 putnika i deset vozila. Prvi putnici na ovoj liniji prenijeli su utiske za Radio Bar i Bar info.

Putnica porijeklom iz Crne Gore, doputovala je iz Italije sa svojom sestrom, koja se nakon tri decenije vraća da živi u domovini. Putovanje im je bilo veoma ugodno i emotivno, ali smatra da je ova linija trebalo da bude više reklamirana.

Naš sagovornik, tokođe porijeklom iz Crne Gore, došao je iz Trenta gdje radi kao rukometni trener, da provede odmor sa svojom porodicom. Ističe da je dugo radio u Pulji i uvijek mu je bilo zadovoljstvo da putuje ‘Svetim Stefanom’, pa je zbog toga odabrao putovanje ‘Miom’, iako obično dolazi avionom, letom Milano – Podgorica.

Ćazim Alković i njegov sin Emir konačno su dočekali trajektnu povezanost barske, odnosno crnogorske i italijanske obale. Podsjetićemo, otac i sin već godinama putujući biciklima zemljama regiona, izražavaju protest zbog gašenja ove pomorske veze. I ovoga puta otišli su u Italiju biciklima, a vratili se brodom ‘Mia’ na njegovom prvom zvaničnom putovanju na liniji Ankon- Bar- Drač.

Ćazim Alković sada i u svojstvu predsjednika Odbora direktora “Barske plovidbe” nije krio svoje zadovoljstvo.

“Za prvi put smo izuzetno zadovoljni i nadamo se da će broj iz putovanja u putovanje da se povećava, jer ‘Barska plovidba’ smatra da je ovo izuzetno interesantna linja od velike važnosti za Bar i region”, kazao je Alković.

Brod “Mia”, na liniji Ankona – Bar – Drač, saobraćaće dva puta nedeljno do septembra, a što se tiče eventualnog otvaranja linije Bar – Bari izvršni direktor Boris Mihailović procjenjuje da je “obnavljanje linije na neki način oživljavanje pomorske trase, koja bi trebalo da pokaže da i dalje postoji interes za ovim morskim putem i ponovnim uspostavljanjem tradicionalne linije Bari – Bar.

“Naš cilj je da u narednom periodu dođe do njene revitalizacije”, decidan je Mihailović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније