Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Krsto Gazivoda, TVCG

16. 07. 2024. 19:36 >> 19:37

bivšem specijalnom tužiocu danas odgođeno suđenje

Advokati: Izvjesno da se suđenje Čađenoviću neće nastaviti prije jeseni

Suđenje bivšem specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću odgođeno je zbog zahtjeva tužilaštva da se izuzme sutkinja Nada Rabrenović. Kao jedan od razloga naveli su sumnje u njenu pristrasnost, jer je na prethodnom ročistu dozvolila odbrani da iznese zahtjev za ukidanje pritvora bez tročlanog vijeća.

Predsjednik Višeg suda Zoran Radović treba da odluči o tom zahtjevu, ali je sasvim izvjesno da se suđenje neće nastaviti prije jeseni.

Nakon hapšenja u decembru 2022 i 19 mjeseci provedenih u pritvoru i pet dana nakon njegovog ukidanja, bivši specijalni tužilac Saša Čađenović, bez policijske pratnje došao je u zgradu Višeg suda. Ipak, tamo se nije dugo zadržao, jer je tužilac Miloš Soškić tražio izuzeće sutkinje Nade Rabrenović zbog sumnje u pristrasnost.

Kao razlog navodi da je sutkinja na prethodnom ročištu dozvolila odbrani da iznese zahtjev za ukidanje pritvora, iako nije obezbijedila tročlano vijeće neophodno za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala.

"Umjesto da odmah prekine pretres nakon što sam joj ukazao da u ovom predmetu ne može da sudi sudija pojedinac, Rabrenovićeva je dozvolila odbrani da saopšti prijedlog za ukidanje pritvora Čađenoviću. Nakon toga, umjesto da formira vijeće koje će odlučivati o tom prijedlogu, kako je to već uradila u jednom drugom predmetu, Rabrenovićeva je taj prijedlog proslijedila Krivičnom vijeću na odlučivanje", kazao je specijalni državni tužilac Miloš Šoškić.

S takvom tvrdnjom, nijesu saglasni Čađenovićevi advokati.

"Sudija je tada ispravno postupila što je obrazloženi predlog o ukidanju pritvora dostavila krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici, što je u konačnom rezultiralo da je to vijeće upravo ukinulo pritvor Saši Čađenoviću", smatra advokat odbrane Lazar Aković.

Još jedan razlog je, prema mišljenju Šoškića, i što je strankama dostavila odluke Višeg i Apelacionog suda koje se odnose na svjedoka saradnika Milana Kankaraša iz drugog predmeta, a navodi se za dio i u ovoj optužnici.

"Dakle, kada uzmemo u obzir sve te i činjenicu da sudija pojedinac prije početka glavnog pretresa prikuplja dokaze za koje unaprijed ocjenjuje da će biti od koristi za Sašu Čađenovića, imamo razlog da sumnjamo u nepristrasnost suda", kazao je Šoškić.

Sa druge strane, Aković kaže da postupajući sudija ne postupa nimalo pristrasno kada je u pitanju optuženi Saša Čađenović.

"To što nam je dostavila sudija dokaz, upravo potvrđuje cilj i namjeru suda da se utvrdi materijalna istina", kazao je Aković. 

A kako se odbrani često spočitava da odgađaju suđenja, advokati Saše Čadjenovića kažu da nijedno ročiste nije i neće biti odloženo zbog njih. Ipak bojazan postoji da bi današnje odgađanje moglo da oduži proces, kao i da se ovaj postupak spoji s nekim drugim.

"Očigledno je da Saša Čadjenović služi kao neki rezervni član gdje bi trebao da se pomogne ili da se stavi u jednu ili drugu organizaciju, a posljedica je vidna u trajanju ovog postupka", kazao je Vaso Bečanović, advokat.

Odluku o izuzeću sutkinje Nade Rabrenović, donijeće predsjednik Višeg suda Zoran Radović, ali još nije poznato kada. Sasvim sigurno je, kažu advokati, da se postupak neće nastaviti prije jeseni.

Podsjetimo, Saši Čađenoviću stavlja se na teret da je 2020. stvorio kriminalnu organizaciju i počinio više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i da je službeno djelovanje podredio interesima kavačkog klana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније