Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

12. 06. 2024. 15:11 >> 15:11
Čitaj mi:

AUSTRIJA

Kako Ralf kaže

Jedno od fudbalskih pitanja koje se nikad ne postavljaju, ali kada stanete pa razmislite i kažete "Stvarno..." je "Kako to da je Austrija totalno van fudbalske mape svijeta"?

Klupski fudbal im je bio više nego solidan, sa jednim moćnim Rapidom iz Beča koji je čak i u aneksiranoj Austriji tokom nacističke diktature bez problema bio šampion.

To je i zemlja koja je dala jednog Ernsta Hapela, vjerovatno jednog od najuticajnijih fudbalskih menadžera ikada. Jedan od rijektkih koji je sa dva različita kluba osvojio Ligu šampiona (Fejnord 1970. i HSV 1983.), čovjek koji je poveo Krojfa i Holandiju do finala Mundijala 1978. kada su zaustavljeni od Argentine.

Međutim velikih fudbalskih imena, produkcija barem nekog igrača koji bi mogao da se nazove evropskom zvijezdom, toga Austrijanci nisu imali.

Reprezentativni fudbal je nakon Mundijala 1954. godine, kada su bili treći spao tek na povremene izlete u grupne faze, s tim što Svjetsko prvenstvo nisu gledali do 1998. i Francuske.

Evropsko je još gora situacija, zapravo da nisu bili organizatori EURA 2008. na svoj debitantski nastup bi čekali tek do 2016. godine.

Situacija u posljednje vrijeme ipak ostavlja prostora za nadu Austrtijanaca u bolje fudbalske dane, iako je jedna generacija koja je imala talenta, a koju predvode David Alaba i Marko Arnautović na zalasku karijere.

Klupski fudbal je dobio super fabriku za talentovane fudbalera u vidu Red Bul Salcburga, koji se pokazao kao odlična početna tačka za brojne fudbalske super zvijezde, uzmimo samo primjer Erlinga Halanda, Dominik Soboslaja, Bendžamin Šeška...

Fudbalski savez je i za reprezentaciju odlučio da povuče sjajan potez i angažuje Ralfa Rangnika, jednog od najboljih ljudi da postavi stvari na svoje mjesto i udari temelje za buduće akcije.

Njegova prva kampanja u Ligi nacija nije prošla baš dobro, ali može da se pohvali da je dobio Hrvatsku u gostima sa 0:3.

Rangnik je prije svega trebao da vrati publiku na stadion kad je reprezentacija u pitanju, i ponudi lijep i atraktivni fudbal, i u tome je i te kako uspio.

Preslišao je Italiju u prijateljskoj 2:0, pa Njemačku istim rezultatom, odigrao sjajno kvalifikacije za Euro, a onda uništio Montelinu Tursku sa 6:1.

I u skorašnjem duelu sa Srbijom je Austrija "blickrigom" postigla brza dva gola, mogla je još koji, na kraju završeno je sa 2:1.

Ima popularni "Das team" problem i sa igračkim kadrom. Najveća zvijezda David Alaba nije na spisku, jer nije igrao utakmicu od 17. decembra 2023. kada je pokidao ligamente na meču Real-Viljareal.

U međuvremenu se vratio treninzima, bio čak na klupi za rezervne u finalu Lige šampiona, ali nije ulazio.

Rangnik se odlučio da ga povede kao dio svog tima, sa titulom "kapiten svlačionice".

Nema ni Saše Kalajdžića, diva od dva metra koji je nakon sjajnih sezona u Štutgartu prelaskom u Vulverhempton pokidao ligamente pa je napravio pauzu, da bi istu povredu obnovio 15. februara kao igrač Ajntrahta (na pozajmicu iz Vulvsa).

Njemački trener, koji je isnpiracija cijeloj plejadi trenera, predvođeni Jirgenom Klopom i Tomasom Tuhelom, pa onda i ovom mlađom gardom, sa Austrijom forsira 4-2-2-2 formaciju, sa koriščejem klasične "desetke" iza napadača.

Rangnik kao "otac" gegenpresinga, zahtjeva takav pristup kosog presinga i u reprezentaciji, dok u napadu učestvuju svih 11 fudbalera.

Mihael Gregorič, sin selektora mlade austrijske reprezentacije, i napadač Frajburga, djeluje kao neko ko najviše profitira, jer je česta meta svojih saigrača, ali nije sve u broju postignutih golova.

Na kraju Austrija nije bila miljenik žrijeba, pa grupa sa Francuskom, Holandijom i Poljskom djeluje kao druga najteža nakon grupe B gdje su Italija, Hrvatska, Španija i Albanija, ali sigurno da ni jedan protivm "Das team-a" neće imati lagan posao sa momcima Ralfa Rangnika.

 

PRVA ZVIJEZDA TIMA

Nema Alabe, Arnautović je odigrao svoje najbolje fudbalske dane, iako i dalje ima posebnu inspiraciju u nacionalnom dresu.

Krisof Baumgartner se sjajno uklopio u Ragnnikovu viziju i jedan je od ključnih igrača u formaciji, a i nedavno je postigao gol protiv Slovačke u šestoj sekundi meča.

Nikolas Sejvald takođe skređe pažnju svojom zrelom igrom na poziciji zadnjeg veznog, a sa 23 godine fudbaler RB Lajpciga će brzo postati jedan od traženijih fudbalera Evrope.

Međutim lider tima, i prva zvijezda je Marsel Sabicer. Fudbaler Dortmunda je sve ono što jedan selektor može da poželi od igrača kojem povjeri kapitensku traku. Pokrivanje cijele sredine, komandovanje cijelim timom, jednostavno čovjek od zadatka, sa elitnom radnom etikom. Propustio je posljednji prijateljski meč, jer mu je trebalo psičiki da se odmori od poraza u finalu Lige šampiona koji mu je teško pao. 

"Svi smo mi samo ljudi. Sabicer je neko ko svaki atom snage daje za tim na terenu, i normalno je da emotivnije od ostalih doživljava samu igru", kazao je Rangnik.

SASTAV

Golmani: Patrik Penc (Brondbi), Hajnc Lindner (Sen Žil), Niklas Hedl (Rapid).

Defanzivci: Štefan Poš (Bolonja), Maks Vober (Menhengladbah), Filip Lajnhart (Frajburg), Kevin Danso (Lans), Filip Mvene (Majnc), Flavijus Danilijuk (Salcburg), Gernot Trauner (Fejenord), Leopold Kerfeld (Rapid).

Vezisti: Marsel Sabicer (Dortmund), Florijan Griliš (Hofenhjm), Krištof Baumgartner (Lajpcig), Konrad Lajmer (Bajern), Florijan Kajnc (Keln), Nikolas Sejvald (Lajpcig), Romano Šmid (Verder), Aleksander Pras (Šturm), Matijas Sejdl (Rapid).

Napadači: Marko Arnautović (Inter), Mihael Gregorič (Frajburg), Andreas Vajman (VBA), Patrik Vimer (Volfsburg), Marko Grul (Rapis), Maksimilijan Entrup (Hartberg).

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније