Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R.

25. 10. 2024. 20:59 >> 21:00
Čitaj mi:

izvještaj Vol strit džornala

"Mask u tajnom kontaktu sa Putinom od 2022."

Milijarder Ilon Mask u redovnom je kontaktu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od kraja 2022. godine, navodi se u izvještaju Vol strit džornala, a prenosi Politiko.

Prema obavještajnim izvorima lista, Mask i Putin su nastavili razgovore i ove godine, dok je Mask pojačao kritike američke vojne podrške Ukrajini i aktivno se uključio u izbornu kampanju republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Putin je jednom prilikom zatražio od Trampa da izbjegne aktiviranje svoje satelitske internet usluge Starlink iznad Tajvana, kao uslugu kineskom predsjedniku Si Đinpingu, rekle su dvije osobe upućene u zahtjev.

Vijest o kontaktu Maska i Putina odjeknula je u kritičnom trenutku predizborne kampanje u SAD, navodi Politiko.

Maskov uticaj seže dalje od politike, preko njegove platforme X i tehnološke kompanije SpaceX, preko koje ima i velike ugovore s vladom i odobrenje visokog nivoa za povjerljive informacije u SAD.

Mask je Ukrajini dao pristup Starlinku nakon što je Putin pokrenuo invaziju na tu zemlju u februaru 2022, ali su odnosi sa ukrajinskim vlastima zahladnjeli tokom rata pa je milijarder čak ograničio ukrajinsku vojsku u korišćenju internet servisa za kontrolu dronova.

U oktobru 2022, Mask je počeo da tvituje stavova Kremlja o ratu, a početkom 2024. godine u izvještajima ukrajinske vojne obavještajne službe pisalo je da je Maskovu satelitsku uslugu koristila ruska vojska na ukrajinskom frontu.

Prema riječima Putinovog portparola Dmitrija Peskova, jedina komunikacija Kremlja sa Maskom bio je telefonski razgovor u kojem su on i Putin razgovarali o "svemiru, kao i o sadašnjim i budućim tehnologijama".

Čini se da je saznanje o kontaktima Maska u Kremlju strogo čuvana tajna u američkoj administraciji, piše Vol strit džornal, a nekoliko zvaničnika Bijele kuće je reklo da nijesu upoznati da ih je bilo.

Mask nije odgovorio na izvještaje, a nije odgovorio ni na zahtjev Vol strit džornala za komentar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније