Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Snežana Mirković, TVCG

28. 10. 2024. 08:15 >> 08:15
4
Čitaj mi:

PRIČA IZ NJUJORKA

Dijaspora bogatstvo i jedan od najvećih oslonaca crnogorske privrede

Iseljenici i crnogorski građani koji rade u inostranstvu samo prošle godine u Crnu Goru su poslali 800 miliona eura, podaci su Centralne banke. U Dnevniku TVCG priča iz Njujorka, o našim iseljenicima koji i tamo uspješno posluju

Tajne dobrog bifteka otkrijte u “Wolfgang” restoranima, piše na jednoj od naslovnica Njujork Tajmsa. Upravo u zgradi tog uglednog časopisa smješten je jedan od pet takvih renomiranih restorana u Njujorku, čiji je vlasnik Zijo Musić, porijeklom iz Plava.

“Prvi restoran otvorili smo prije 21 godinu, sada imamo 31 restoran širom svijeta. U Americi imamo sedam restorana, u Aziji većinu, a jedna restoran imamo na Kipru. U Njujorku imamo pet restorana, u Nju Džerziju, nedaleko odavde, još dva restorana, u kojim upošljavamo 500 radnika. Od svih 500 radnika, 300 dolazi iz naših krajeva, iz Crne Gore i Balkana”, kaže Zijo za TVCG.

U ovim restoranima, gdje se služe samo tri vrste ribe, jastog i biftek, uvijek se traži mjesto više. Otud i brojne nagrade za kvalitet i uslugu.

“U našim restoranima dolaze poznate ličnosti kao glumci, političari, sportisti. Glumci kao Robert de Niro, Al Paćino, sportisti Šakil O'Nil i Džordan. Njujork zadovoljava tržište i ne možemo više gostiju da primimo nego što primamo. Kapacitet što imamo, 100 odsto je popunjen”, kazao je Zijo.

Musić je samo jedan od više stotina uspješnih privrednika, profesora, ljekara u našoj dijaspori u Sjedinjenim Državama. Među njima je i privrednik i humanitarac, Ćazim Džeferović, porijeklom iz Bara. Crnu Goru, kaže, ne zaboravlja.

“Crna Gora mi je u duši. Iako sam ja ovdje u Americi 55 godina, ali ipak držim kao svoje mjesto te nebodere, planine, koja znače za mene i najvjerovatnije za moju djecu, moju porodicu. Ja mislim da se i dijaspora tako osjeća, makar bili u Americi, Evropi, bilo gdje, oni imaju čežnju za svoj kraj. I uvijek su tu da pomognu našem narodu koji tamo živi”, navodi Ćazim.

Svom rodnom Baru, Džerefović je donirao više puta - za opštu bolnicu, Narodnu kuhinju, izgradnju objekata za sve tri vjerske zajednice, a za humanitarni rad dobio je i brojna priznanja.

No, i drugi predstavnici dijaspore uvijek su spremni da pomognu, kaže konzul Crne Gore u Njujorku Amer Cikotić, koji je zbog jačanja saradnje među iseljenicima dobio priznanje počasnog građanina Njujorka.

Upravo zbog toga dijaspora je bogatstvo Crne Gore i jedan od najvećih oslonaca crnogorske privrede. Uz to i promoter kulture i identiteta domovine u koju neizmjerno ulažu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније