Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/M.L.B.

27. 10. 2024. 22:23 >> 22:22
Čitaj mi:

Konačni rezultati u ponedjeljak

Bugarska stranka desnog centra GERB pobijedila na izborima

Partija desnog centra GERB bivšeg premijera Bojka Borisova je pobjednik bugarskih parlamentarnih izbora, pokazuju prvi preliminarni podaci.

GERB je osvojio 25 odsto glasova što je za oko 10 odsto više od reformističke koalicije stranke Nastavljamo promjene i desničarske Demokratske Bugarske.

Konačni rezultati se očekuju u ponedjeljak, a ako se preliminarni podaci pokažu kao tačni Borisov će dobiti mandat za formiranje svoje četvrte vlade, ali će morati da uđe u koaliciju kako bi oformio kabinet.

Politički analitičari predviđaju da bi čak i ovi rezultati, koji se ne razlikuju značajno od prethodnih šest izbora održanih u posljednje tri godine, mogli da dovedu do novih izbora.

Na posljednjim izborima održanim u junu nije bilo jasnog pobjednika, a sedam grupa izabranih u parlamentu nisu bile u stanju da sastave održivu koaliciju. Posmatrači sugerišu da će današnje glasanje dovesti do težih pregovora između grupa u parlamentu, posebno pošto se predviđa da će ih biti devet.

Serija neuspješnih izbora imala je ozbiljan uticaj na bugarsku ekonomiju i njenu spoljnu politiku. Zemlja rizikuje da izgubi milijarde eura u fondovima EU za oporavak zbog nedostatka reformi.

Potpuna integracija u otvorenu šengensku zonu i pridruživanje eurozoni će vjerovatno biti dodatno odloženi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније