Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

B.B. [ Filip Inić, TVCG ]

27. 10. 2024. 08:20 >> 08:46

ULCINJ

U Štoju tradicionalni festival "Jesenja korpa"

Festival domaće proizvoda "Jesenja kopra" održava se u Gornjem Štoju. Jesenja korpa u Ulcinju bila je puna. Pita, slatkih i slanih, šipaka, limuna, pomoranđi, kolača, ljekovitog bilja, sokova. Domaći proizvodi od domaćih proizvođača.

Jedan od izlagača je istakao da ono što on radi je od samoniklog ljekovitog bilja.

"Uglavnom naših krajeva koje se upotrebljava u alternativnoj medicini. Ima dosta pripravaka od toga, poput ulja od košpica kajsije, crni kim, smokve u ulju. Dakle, ono što se upotrebljava u alternativnoj medicine. Tako da, tu imamo preko 50 naših artikala", navodi ovaj Ulcinjanin.

"Ovo je lijepa manifestacija i lijep susret, dobre volje, prijateljstva, mira iz Ulcinja. Ja sam Vlado Tošić iz Bara. Proizvođač orginalnih sokova, matičnih, od diveg domaćeg nara i od vina od nara", poželio je dobrodošlicu Tošić ekipi TVCG.

"Mi smo iz škole, Osnovne škole 'Marko Nculović' u Štoju. Uglavnom smo spremali domaće recepte, sve tradicionalna jela. Imamo, znači, cimet rolnice, urmašice, baklava. Pita sa sirom. Imamo, kao što vidite, i priganice sa domaćim medom. Uglavnom, sve je tradicionalno", kaže nastavnik iz škole.

Nije bilo samo hrane i pića. Eleonora Ređepagić iz Štoja je pokazala kako se prave domaći sapuni.

"Radim to od 2012. godine, a od 2014. imam firmu. I pravim ih na tradicionalan način, hladnim postupkom, bez dodatka vještačkih boja, mirisa", objašnjava Redžepagić.

Ovakve manifestacije povod su za dobar provod, druženje, promociju proizvođača, a uz sve to i lijepa turistička slika naše zemlje.

Osim turističkih organizacija za uspjeh poljoprivrednika, bitna je i saradnja sa opštinom.

"Jesenja korpa je prilika da imamo slavljenički dan, da zajedno se ovdje družimo i da obilježimo završetak sezone u poljoprivredi, da izložimo proizvode koji su prikupljeni, ali takođe da se podsjetimo da smo završili jednu dobro turističku sezonu. Turističku sezonu koja nam ogućava da dobro planiramo i da kao zajednica sledeće godine imamo sve više i više uspjeha. Opština Ulcinj, Turiška organizacija, Sekretarat za poljoprivredu, ovim aktivnostima samo pokazuju da želimo zajednički da pohvalimo naše poljoprivrednike, da izložimo i njihove plodove, ali takođe da zajednički analiziramo što nam treba činiti za budućnost", kazao je Genci Nimanbegu.

Ko juče nije bio, može još danas da dođe u štoj i uživa u jesenjim bojama i ukusima. Ostalo je još priganica i urmašica, a možete naći i ručno rađene suvenire koji je asociraju na kraj velike plaže i jade bojane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније