Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

21. 10. 2024. 14:56 >> 15:02
Čitaj mi:

JAPAN

Izvinjenje šefa policije - nevin proveo u zatvoru 58 godina

Šef lokalne japanske policije Takajoši Cuda, izvinio se danas svom sunarodniku Ivau Hakamadi koji je prošlog mjeseca oslobođen krivice za ubistvo, nakon što je proveo skoro šest decenija iza rešetaka.

Okružni sud u Šizuoki oslobodio je 88-godišnjeg Hakamadu, bivšeg boksera, koji je rekao da su policija i tužioci sarađivali na izmišljanju i podmetanju dokaza protiv njega i primorali ga na priznanje nasilnim ispitivanjem.

Oslobađajuća presuda je postala pravosnažna ranije ovog mjeseca, kada se tužilaštvo odreklo prava na žalbu.

Cuda je danas posjetio Hakamadu u njegovoj kući i lično se izvinio.

"Žao nam je što smo vam izazvali neizrecivu duševnu bol i teret, čak 58 godina od trenutka hapšenja do pravosnažnosti oslobađajuće presude", rekao je on.

Hakamadina 91-godišnja sestra, koja je stajala uz svog brata tokom sudskog procesa, zahvalila je šefu policije što ih je posjetio.

"On nije bio umiješan u slučaj i došao je samo po svojoj dužnosti. Ali ipak sam prihvatio njegovu posjetu samo zato što sam željela da moj brat jasno raskine sa prošlošću osuđenika na smrt", rekla je ona.

Hakamada je uhapšen u avgustu 1966. zbog optužbi da je ubio rukovodioca u kompaniji za proizvodnju hrane i tri člana njegove porodice u centralnom Japanu.

Prvobitno je osuđen na smrt po presudi okružnog suda iz 1968. godine, ali nije pogubljen zbog dugotrajnog postupka žalbe i ponovnog suđenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније