Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

17. 10. 2024. 08:41 >> 08:43

IZMIJENili USTAV

Za Sjevernu Koreju, Južna postala neprijateljska država

Ustav Sjeverne Koreje sada definiše Južnu Koreju kao "neprijateljsku državu", navode državni mediji, što predstavlja prvo pominjanje nedavno usvojenih ustavnih promjena, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Državni list Rodong Sinmun označio je promjenu Ustava kao "neizbježnu i legitimnu mjeru", u vrijeme kada su tenzije između dvije Koreje na najvišoj tački posljednjih godina.

Neki analitičari ističu da je usvajanje ustavnih amandmana samo simboličan potez, s obzirom da se sjevernokorejski lider Kim Džong Un odrekao mogućnosti ujedinjenja u decembru 2023. godine.

Državni mediji su tada objavili da je Kim rekao da su to odnosi "između dvije neprijateljske zemlje i dvije zaraćene strane u ratu".

Zatim je, u januaru ove godine, proglasio ujedinjenje sa Južnom Korejom nemogućim i nagovijestio ustavne promjene kako bi se Jug odredio kao "glavni neprijatelj".

Termin "neprijateljska država" karakteriše izjave sjevernokorejskih zvaničnika već skoro godinu dana, rekao je vojni analitičar Brus Benet za BBC.

Mnogi posmatrači su očekivali da će Pjongjang predočiti ustavne amandmane na zasjedanju Vrhovne narodne skupštine prošle nedjelje, ali to dosad nije učinjeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније