Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

15. 10. 2024. 22:52 >> 22:52
Čitaj mi:

vojska saopštila

Sjeverna Koreja digla u vazduh puteve i pruge ka Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja je u utorak digla u vazduh djelove duboko simboličnih puteva i željezničkih pruga koje je povezuju s Južnom Korejom, saopštila je južnokorejska vojska.

Vojska Sjeverne Koreje je prošle nedjelje obećala da će trajno zatvoriti južnu granicu pošto je mjesecima postavljala mine i dizala protivtenkovske barijere nakon što je lider Kim Džong Un proglasio jug "glavnim neprijateljem svoje zemlje".

Sjeverna Koreja je takođe optužila Seul da koristi dronove za bacanje antirežimskih propagandnih letaka na prijestonicu Pjongjang, dok je Kim sazvao bezbjednosni sastanak kako bi naložio plan "trenutne vojne akcije" kao odgovor, javili su državni mediji u utorak.

"Sjeverna Koreja je detonirala djelove puteva Gjeongui i Donghe sjeverno od vojne demarkacione linije", saopštio je u utorak generalštab Južne Koreje.

"Nije bilo štete za našu vojsku, a naše snage su izvele kontravatru u oblastima južno od vojne demarkacione linije", dodaje se u saopštenju.

Generalštab Južne Koreje je kasno u utorak dodao da su neke dionice pruga koje povezuju Sjevernu i Južnu Koreje takođe raznijete, ne navodeći dalje detalje.

Infrastruktura koja povezuje dvije zemlje je odavno zatvorena, ali njeno uništavanje šalje jasnu poruku da Kim nije spreman da pregovara sa Seulom, kažu stručnjaci.

Jang Mu-džin, predsednik Univerziteta za sjevernokorejske studije u Seulu, rekao je za AFP da Sjeverna Koreja takođe možda razmatra podizanje fizičkih barijera duž granice i dodao da bi detonacije puteva mogle biti "pripremni rad".

Vojska Južne Koreje objavila je video snimak na kojem se vide sjevernokorejski vojnici u uniformama ispred ogromne eksplozije, koja je napravila gusti dim.

Takođe je objavila snimke na kojima se vidi kako Sjeverna Koreja diže u vazduh dio puta Donghe, na istočnoj obali.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje osudilo je Sjevernu Koreju zbog, kako je navelo, "ekstremno abnormalne" provokacije, dodajući da je Seul snosio milionske troškove za izgradnju infrastrukture.

"Sjeverna Koreja i dalje ima obaveze otplate u vezi sa ovim finansiranjem", dodalo je ministarstvo.

Kina, tradicionalni saveznik Sjevera, pozvala je sve strane da "izbjegnu dalju eskalaciju sukoba" na Korejskom poluostrvu, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

SAD, saveznik Seula, pozvale su Sjevernu Koreju da izabere dijalog. Sjeverna Koreja bi trebalo da "prestane sa svim akcijama koje bi povećale rizik od sukoba", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

Južnokorejska vojska je isprva negirala da šalje dronove u Sjevernu Koreju, ali je kasnije odbila da komentariše, iako ju je Pjongjang direktno okrivio uz upozorenje da će smatrati "objavom rata" ako se otkrije još jedan dron.

Kimova moćna sestra je u utorak objavila saopštenje u kojem navodi da je Pjongjang obezbijedio "jasne dokaze" da južnokorejska vojska stoji iza dronova koji su stigli do Pjongjanga.

"Provokatori će morati da plate skupu cijenu", rekla je Kim Jo Džong.

Grupe aktivista u Južnoj Koreji dugo već šalju propagandu na sjever, obično balonima, ali je poznato da su entuzijasti takođe koristili male, teško uočljive dronove.

Za razliku od konvencionalnih dronova napravljenih od metala, uređaji koje su koristili bili su napravljeni od polipropilena, sličnog stiroporu, što im omogućava da ih ne primete ni južnokorejske ni severnokorejske vlasti, kažu entuzijasti koji su govorili za lokalne medije.

Na Kimovom sastanku u ponedjeljak, zvaničnici su čuli izveštaj o "ozbiljnoj provokaciji neprijatelja", javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA, dodajući da je Kim "izrazio oštar politički i vojni stav".

Sjeverna Koreja je saopštila bi SAD takođe trebalo da budu odgovorne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније