Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

09. 10. 2024. 12:22 >> 12:23
Čitaj mi:

pripreme za prijevremene izbore

Novi japanski premijer raspustio donji dom parlamenta

Novi japanski premijer Šigeru Išiba raspustio je danas donji dom Parlamenta u pripremi za prijevremene izbore 27. oktobra.

On će na izborima tražiti podršku glasača za svoju "devetodnevnu vladu".

Išiba je naime preuzeo premijersko mjesto prošle nedjelje poslije ostavke Fumija Kišide, koji je vodio vladajuću Liberalnu demokratsku stranku tri godine dok je ona bila pogođena korupcionaškim skandalima.

Sa prevremenim izborima Išiba nastoji da osigura većinu u donjem domu parlamenta za svoju vladajuću partiju, dok je još na početku i prije nego što izblijedi povoljno raspoloženje prema njemu.

Išiba je kritikovan da tim potezom daje prioritet izborima umjesto politici i da ostavlja malo prostora za raspravu. Ali japanska opozicija je i dalje suviše rascjepkana da potisne vladajuću stranku sa vlasti.

Išiba je najavio planove za prijevremene izbore čak i prije nego što je pobijedio na unutarpartijskom glasanju i postao premijer. Njegova vlada planira kasnije danas da zvanično objavi datum izbora i početak kampanje idućeg utorka.

Predsjednik donjeg doma parlamenta Fukuširo Nikaga objavio je na plenarnoj sjednici da se raspušta taj dom, moćniji od dva doma parlamenta. Svih 465 poslanika ustalo je pozdravilo tu objavu i istrčalo iz sale.

"Djelovaćemo na fer način da dobijemo odobrenje naroda za sadašnju admihnistraciju", rekao je Išiba novinarima.

Išiba je naglasio da, iako je donji dom parlamenta raspušten, japanska vlada mora u potpunosti da funkcioniše i da vodi računa o nacionalnoj bezbjednosti, prirodnim katastrofama i deflaciji.

"Posvetičemo dušu i tijelo narodu", rekao je Išiba.

On će održati još jednu konferenciju za novinare kasnije danas prije nego što krene za Laos, na samit Asocijacije zemalja jugoistične Azije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније