Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

19. 06. 2024. 13:28 >> 13:28
Čitaj mi:

Kancelarija UN za ljudska prava

"Korišćenje teških bombi u Gazi izaziva ozbiljnu zabrinutost"

U danas objavljenom izvještaju Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR) objavila je detalje šest izraelskih napada u Pojasu Gaze, za koje je rekla da su pokazatelj zabrinjavajućeg trenda, uključujući upotrebu bombi od oko 900 kilograma u bombardovanju stambenih zgrada, škola, izbjegličkih logora i pijace.

OHCHR je potvrdila smrt 218 ljudi u tim napadima, ali je rekla da ima informaciju koja sugeriše da bi broj žrtava mogao biti mnogo veći.

U izvještaju se zaključuje da šest navedenih napada izvedenih od 9. oktobra do 2. decembra prošle godine sugerišu da je izraelska vojska više puta prekršila osnovne principe zakona rata, prenose agencije.

Frans pres navodi da je jedan od tih napada izveden na kvart Aš Suđaije u Gaza Sitiju 2. decembra 2023. i da je izazvao razaranje u dužini od 130 metara, te da je uništeno 15 i oštećeno najmanje 14 drugih zgrada.

Obim štete i krateri koji se vide na satelitskim snimcima sugerišu da su korišćene bombe od 900 kilograma GBU-31, saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava, dodajući da je informisana o pogibiji najmanje 60 ljudi.

GBU-31s, zajedno sa upola manjim GBU-32s, te GBU 39s bombe, najviše se koriste da probiju nekoliko spratova od betona i mogu da sruše u potpunosti visoke zgrade, rekao je novinarima portparol OHCHR Džeremi Lorens.

OHCHR je saopštila da bi se to smrtonosno izraelsko bombardovanje u prvih devet nedjelja rata moglo graničiti sa zločinom protiv čovječnosti, prenosi Asošiejted pres.

Takođe piše da poslije više od osam mjeseci rata i obećanja Izraela da će ispitati takve napade, vlasti nijesu sprovele transparentne i kredibilne istrage.

Izraelske vlasti su odgovorile braneći svoje poštovanje proporcionalnosti i principa razlikovanja na osnovu međunarodnog prava.

Takođe su osudile OHCHR za pristrasnost i rekle da nije imala punu informaciju o okolnostima vojnih operacija.

I mada je izvještaj uglavnom usredsređen na Izrael u njemu se navodi da su naoružane palestinske organizacije nasumično ispaljivale vatru na izraelsku teritoriju i da je moguće kršenje međunarodnog prava.

Jedan od razloga zašto su navedeni baš ti napadi pored hiljada drugih je da je bilo puno informacija o njima, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније