Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

27. 06. 2024. 18:58 >> 18:58
1
Čitaj mi:

NVO MLADI ROMI

Pozdravljamo svaku inicijativu kojom se odaje počast nevinim žrtvama

Ovih dana u crnogorskoj javnosti aktuelna je tema stradanja žrtava u logoru Jasenovac o kojoj će se po svemu sudeći raspravljati i u Skupštini Crne Gore. U NVO Mladi Romi žele da ukažu na nekoliko važnih činjenica u vezi sa stradanjem Roma u tom logoru i na taj način doprinesu potpunijem informisanju javnosti i društvenoj raspravi o ovom pitanju. Pozdravlja svaki dijalog i inicijative koje imaju za cilj da ukažu na istorijske činjenice i odaju počast svim nevinim žrtvama.

Izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha, navodi da u toj NVO smatraju da uspostavljanje dana komemoracije treba da predstavlja samo prvi korak.

"Za kojim će uslijediti i konkretne inicijative u pravcu osvješćivanja šire populacije, a naročito najmlađih, kako bi potvrdili svoju opredijeljenost da sačuvamo buduće generacije od užasa rata, rasne, vjerske i bilo koje druge netrpeljivosti i diskriminacije. U tom pogledu očekujemo od svih društvenih činilaca da ovoj temi pristupe odgovorno i sa dužnim pijetetom prema svim nevinim žrtvama", naveo je Jaha.

Kako dodaje, za mjesec dana u Jasenovcu, država Hrvatska će zajedno sa predstavnicima Roma 13. put zaredom obilježiti Dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

"Podsjetimo, za dan sjećanja na romske žrtve genocida uzima se 2. avgust, jer je tog dana 1944. godine u Aušvicu ubijena posljednja grupa od 2.897 Roma, uglavnom žena, djece i starijih osoba. Uredba za deportaciju Roma u NDH objavljena je 19. maja 1942., pola godine prije slične uredbe koju su donijele nacističke vlasti, a na osnovu nje, uslijedile su deportacije Roma u logor smrti Jasenovac. U Uštici kod Jasenovca je nakon Drugog svjetskog rata pronađena 21 masovna grobnica gdje leže ostaci 16.173 žrtve, od toga 5.068 djece i 1.877 žena prema zvaničnim podacima Hrvatske strane. Evropski parlament je 2015. godine proglasio 2. avgust za 'Dan sjećanja na holokaust evropskih Roma' u znak sjećanja na 500.000 Roma, koji su predstavljali najmanje četvrtinu ukupne romske populacije u Evropi u to vrijeme", istakao je Jaha.

Prema knjizi akademika dr Dragoljuba Ackovića „Samudaripen Roma u NDH“ posvećenoj genocidu nad Romima, za vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je stradalo više od 90 odsto Roma.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније