Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1 ]

27. 06. 2024. 18:22 >> 18:22

Treću godinu zaredom

Beč ponovo najprikladniji grad za život na svijetu

Treću godinu zaredom Beč je proglašen kao grad koji je najprikladniji za život na svijetu, navodi se u rezultatima najnovijeg godišnjeg Globalnog indeksa životnih uslova Obavještajne jedinice ekonomista (Economist Intelligence Unit - EIU).

Indeks rangira uslove za život 173 gradova u pet ključnih kategorija, uključujući stabilnost, zdravstvenu zaštitu, kulturu i životnu sredinu, obrazovanje i infrastrukturu.

Iza Beča, koji ima prosječnu ocjenu od 98,4 od maksimalnih 100, slijede Kopenhagen (98), Cirih (97,1), pa Melburn (97), Kalgari i Ženeva (96,8).

Prvih 30 zapadnoevropskih gradova na ovogodišnjoj rang-listi imalo je impresivnu prosječnu ocjenu od 92 od maksimalnih 100.

Pored Melburna, još tri azijsko-pacifička grada su među deset: Sidnej (Australija), Osaka (Japan) i Okland (Novi Zeland), a na osmom mjestu je kanadski Vankuver.

Izraelski sukob sa Hamasom doveo je do toga da je Tel Aviv imao najveći pad u rangiranju, jer je sa 20. mjesta pao na 112. mjesto.

Najveći rast bodova zabilježili su gradovi u UAE (Abu Dabi, Dubai) i Saudijskoj Arabiji (Rijad, Džeda i Al Kobar).

U tom regionu se nalaze i gradovi koji su najmanje pogodni za život: Alžir, Tripoli (Libija) i Damask (Sirija).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније